h

De verkiezingen komen eraan!

15 januari 2014

De verkiezingen komen eraan!

Ze komen er aan, de verkiezingen. Gemeenteraad, Europa, er is geen ontkomen aan. En met name de gemeenteraadsverkiezingen zullen meer dan ooit in het teken staan van het landelijke beleid. Niet voor niets is bijvoorbeeld Diederik Samsom nu alweer druk met rozen in de weer om aan de voordeur van menig huishouden beloftes te doen die hij niet zal waarmaken. Laatste project van hem en de pvda was een bezoekje aan Middelstum in Groningen om de al decennia lang door aardgasboringen getroffen bewoners zogenaamd  een riem onder het hart te steken.  Ongeloofwaardig en dus vooral ook tenenkrommend. Het idee dat het straks om gemeenteraadsverkiezingen gaat is door de pvda op voorhand dus al losgelaten.

En gelijk hebben ze, want de nieuwe gemeenteraden en colleges zullen meer dan ze lief is aan den lijve de desastreuze gevolgen van het landelijke beleid van de pvda-vvd coalitie en hun gedogers gaan ondervinden. De neoliberale tornado zal op vele terreinen een verwoestende uitwerking hebben. Het gevolg zal zijn dat in menig lokale schatkist de bodem al snel zichtbaar zal worden. Om over de mensen die al getroffen zijn, of nog getroffen gaan worden, maar te zwijgen. Nu al worden vele verzorgingstehuizen gesloten, waar de bewoners veelal naar toe gaan is vaak ongewis.

De jeugd GGZ moet door gemeenten worden uitgevoerd, of daar voldoende know how voor in huis is is nog maar zeer de vraag, en voldoende financiële middelen worden door het kabinet niet meegeleverd. Pvda en vvd willen ten koste van alles en iedereen het heilige begrotingstekort terugdringen. Welke tekorten er hierdoor in velen duizenden huishoudens ontstaan is voor deze partijen echt van ondergeschikt belang gebleken.

Het is dus begrijpelijk als de kiezer zich straks in maart vooral laat leiden door landelijke thema’s. De landelijke politiek heeft immers de mogelijkheden voor de gemeenten om sociale, noodzakelijke en ook leuke dingen voor hun inwoners te doen, zo goed als onmogelijk gemaakt.

Lokaal zullen partijen toch proberen kiezers te winnen met allerlei mooie beloftes. Met name de plaatselijke vertegenwoordigers van de regeringspartijen zal er alles aan gelegen zijn om een eventueel dreigend electoraal debacle af te wenden. Alle trucs zullen door hen uit de kast worden gehaald om de kiezers te doen geloven dat het weer goed komt, ze zullen gaan roeptoeteren dat ze zo sociaal bezig zijn en ook, dat het vooral lokale verkiezingen zijn die dus niets met Den Haag te maken hebben. Niets is echter minder waar. Het is daarom te hopen dat de kiezer niet nog een keer in de sluw opgezette val loopt zoals in 2012, toen gedane beloften na de sluiting van de stembussen als sneeuw voor de zon in het luchtledige niets verdwenen. Nieuwegein verdient beter. En Nederland ook.

Wij zijn er klaar voor!

Emile Grivel

Reacties

Mijn grote zorg is of de lokale (goedbedoelende) politici in de gemeenteraad wel voldoende zijn uitgerust om haar taken als toezichthouder uit te voeren. Het college heeft er (nog) geen verstand van. De jeugd- en ouderenzorg dreigt hiervan de dupe te worden. Tot slot is de vraag of politici voldoende financiële kennis in hun rugzak hebben zitten. Als ik de raad een beetje volg zie ik er nu al (zwaar) onvoldoende financiële kennis terwijl er grote vraagstukken op de raadsleden af komen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier