h

Gezond verstand geslachtofferd voor peperdure live-streaming

12 februari 2019

Gezond verstand geslachtofferd voor peperdure live-streaming

Veel gemeenteraden hebben tegenwoordig live-streaming, wat betekent dat raads- en commissievergaderingen online te bekijken zijn. Wie zou dat niet willen, met een biertje en een bak wokkels op de bank om eens de hele avond te kijken naar: ‘Nee voorzitter, dat heb ik niet gezegd’, of: ‘Daar is onze partij niet van’. Of: ‘Voorzitter, kunnen we even schorsen om onze mind op te maken over dit of dat’?

Dat blijkt dus niemand te willen. Steeds meer gemeenteraden voeren het live streamen van vergaderingen in en uit ervaringen blijkt dat GEEN HOND hier naar kijkt. En dat begrijp ik erg goed. Onze inwoners hebben wel iets beters, en vooral iets leukers te doen dan naar klagerige raadsleden te luisteren en kijken die proberen burgemeester en wethouders het vuur aan de schenen te leggen. Wat we als raadsleden doen is veel minder leuk dan het lijkt. Maar dat is de bekende kloof tussen politiek en de samenleving weer. De blinde vlek van iedere politicus die zichzelf- en het punt dat hij of zij wil maken, belangrijker vindt dan de rest van de wereld.

Ik ben nu wel heel negatief over dit politieke circus. Ik ben er zelf onderdeel van, dat weet ik heel goed. Te meer weet ik dat je moet waken om te klinken als een politicus, want dan haken mensen meteen al af. Waarom doe ik het dan al zoveel jaren? Heel simpel: In de gemeenteraad worden soms heel belangrijke dingen besloten. En soms, heel soms lukt het om daar iets goeds en moois voor elkaar te krijgen. En soms als het onderwerp belangrijk genoeg is, komen er ook mensen naar de raadszaal om te horen en te zien wat er daar over hen besloten wordt. En dat is een groot goed.

Onze democratie is openbaar en transparant en zo hoort het ook. Alle beraadslagingen en dossiers zijn openbaar op een enkele uitzondering na. Soms komen er veel mensen naar de publieke tribune, als het onderwerp hen persoonlijk aangaat. Voorbeelden waren bijvoorbeeld Geynwijs, de dreigende sloop van woningen op de Sluyterslaan of ontevreden cliënten van de sociale dienst WIL. Die mensen hadden dat trouwens echt niet vanachter hun computer willen volgen. Die wilden laten zien dat hun onderwerp belangrijk was door aanwezig te zijn en gehoord te worden. Het op afstand en vaak anoniem volgen van gebeurtenissen is helemaal van deze tijd maar ALS mensen echt geïnteresseerd zijn in een onderwerp, dan komen ze wel naar de raadszaal is mijn jarenlange ervaring.

Een heel verhaal om in te leiden welk punt ik zelf eigenlijk wil maken met deze column. De raad in Nieuwegein heeft enige tijd geleden aangegeven dat het een goed idee kan zijn om live streaming in te voeren: ‘Omdat we het in elk geval mogelijk moeten maken dat mensen dat kunnen bekijken’. Dit credo heeft er voor gezorgd dat er onderzocht is wat het zou kosten om de raadszaal geschikt te maken voor deze nieuwe hippe technologie. En wat bleek: het gaat minimaal een half miljoen kosten en eigenlijk is de huidige raadszaal definitief ongeschikt gezien de zichtlijnen en akoestiek. Dan zouden we op zoek moeten naar een nieuwe raadszaal. Nog meer kassa!

In het licht van het bovenstaande verwachtte ik dat men snel de waanzin zou inzien van een dergelijke beweging. Maar tot mijn stomme verbijstering lijkt een meerderheid van de raad bereid  om die optie nader te onderzoeken. Straks gaan ze nog nadenken over een nieuw gemeentehuis! Het kan altijd idioter.

Moraal van het verhaal: Als je de kosten die dit met zich mee gaat brengen afzet tegen het aantal potentiele gebruikers (nihil), dan heb ik een goedkoper en beter idee. Laten we dat handjevol  mensen dat tegen het gezond verstand in interesse heeft in de politiek met een limousine ophalen, een driesterren menu aanbieden, en met een mooie fles wijn naar huis brengen aan het einde van de avond. Niet alleen is dat serieus goedkoper. Ook nemen we de kiezer dan een stuk serieuzer dan door zoveel geld over de balk te smijten. Transparantie is een mooi streven, maar als er niemand naar kijkt, win je ook niet aan transparantie, enkel aan een lege portemonnee.

Ik hoop u snel eens in de raadszaal tegen te komen. Voelt u een drempel? Bel me en ik kom u ophalen!

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter

 06 249 06 254

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier