h

‘In geouwehoer kun je niet wonen’

4 juni 2018

‘In geouwehoer kun je niet wonen’

Dit is een bekend citaat van Jan Schaefer, bekend PvdA politicus van weleer. De treffende uitspraak deed hij als Tweede Kamerlid en die uitspraak lijkt nog steeds actueel. Vanavond werd het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd en besproken. De SP diende twee moties in waaronder een motie die de 30% sociale huur in Nieuwegein wilde veiligstellen. In het coalitieakkoord staan daarover namelijk alleen hele vage woorden. De motie haalde het niet maar het debat gaf nog veel stof tot nadenken.

Ik raakte in debat met beoogd wethouder Wonen Hans Adriani. Het was duidelijk dat PvdA (en GroenLinks) hier een stevige concessie hebben moeten doen. Over het woonbeleid en sociale huur staat in het coalitieakkoord:

We willen grip krijgen op de middeldure huur zodat deze beter aansluit als doorstroommogelijkheid vanuit sociale huur’

En:

Bij nieuwbouw maken we afspraken met projectontwikkelaars over het aandeel sociale woningbouw. Dit is locatie- en contextafhankelijk’.

Tamelijk cryptische zinnen, terwijl in de verkiezingsprogramma’s van zowel Pvda als GroenLinks wel duidelijkheid werd gegeven. Net als de SP schrijven ze daar op dat 30% sociale huur minimaal gewenst is.

Het baart mij zorgen dat terwijl er een stijgende woningnood is van meer dan tien jaar wachttijd, deze concessie aan de onderhandelingstafel gedaan is. Nog zorgelijker dat bezwaren hierover makkelijk werden weg gewuifd. Zowel PvdA als GroenLinks steunden de motie ook niet waardoor deze het niet haalde.

Ik ga vanavond vast mijn tweeling inschrijven voor een huurwoning. Met dit beleid krijgen ze voor hun dertigste waarschijnlijk geen woning meer toegewezen.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier