h

Discussie van 25 jaar gesloten: er is iets te doen voor jongeren in Nieuwegein!

24 november 2015

Discussie van 25 jaar gesloten: er is iets te doen voor jongeren in Nieuwegein!

Foto: SP / SP

Vijfentwintig jaar geleden stond ik als tiener voor de deur van 'Flash'. Dat was een jongerencentrum aan de Nedereindseweg en daar moest je naar toe! Het was iets nieuws in Nieuwegein. Er was muziek, je kon dansen en ik dacht: "Dit is de rest van mijn jeugd!" Dat liep anders. Flash moest uiteindelijk dicht en daarmee startte de discussie waarom er niets voor jongeren te doen is in Nieuwegein en waarom je hier niet kan uitgaan. Die discussie heeft 25 jaar gelopen en heel Nieuwegein sprak er schande van.

Toen ik zo'n tien jaar geleden politiek actief werd, ontdekte ik al snel dat de politiek dit probleem niet begreep of er niets mee wilde. Vaak werd gezegd dat er zat te doen was voor jongeren: 'Je kunt gaan sporten'. Dat maakt pijnlijk duidelijk dat de overheid niet in staat bleek dit probleem op te lossen.

Het pand op de Nedereindseweg stond er nog steeds. Het heeft door de jaren heen de functie van buurthuis vervuld. Nadat de welzijnsorganisatie Movactor afscheid nam van het pand, bleef het leeg staan. Een aantal jongeren spraken vijf jaar geleden de wens uit om er een soort poppodium van te maken. Samen met PvdA startten ze het initiatief 'Vrienden van Muziek'. Deze jongeren wierpen zich op als ambassadeurs voor de popmuziek en ze kregen tijdelijk de sleutels van het pand voor hun activiteiten. Ondertussen werd er nagedacht over een definitieve oplossing. En daarmee begonnen de politieke schermutselingen!

Om de politieke aardappel te kunnen doorslikken kwam er een heel circus op gang. Onwennig als de gemeente nog was met initiatieven uit de stad werd er een batterij ambtenaren opengetrokken en werden vele scenario's opgeworpen om aan de wens van de jongeren tegemoet te komen. In een poging de 'hete aardappel' te laten afkoelen, werden allerlei locaties onderzocht. Sporthallen, andere buurthuizen, zelfs de nieuwe Kom werd overwogen.

Als je weinig gevoel hebt voor de muziekwereld en de wereld van jongeren... alleen dan kun je voorstellen om een dergelijk initiatief onder te brengen in een nieuw spiegelgebouw. Nee, het oude Flash was een pand dat al gebouwd was voor dit doel. Het pand heeft ingebouwde geluidsisolatie en ligt op redelijke afstand van de huizen. Er was in mijn optiek dus ook maar een echte optie: Flash moest nieuw leven worden ingeblazen.

De jongeren hadden inmiddels niet stilgezeten. Ze hadden gewerkt aan hun bekendheid en geld ingezameld bij investeerders. Er werd een veiling georganiseerd om geld op te halen bij de lokale bekendheden. Uiteindelijk wisten ze enkele tienduizenden euros bij elkaar te sprokkelen!

Het doet mij groot genoegen dat ik afgelopen zaterdag 'The Pit' - zoals het nu heet - mocht openen. Een discussie van 25 jaar oud is hiermee wat mij betreft gesloten: Er is eindelijk iets te doen voor jongeren. Ik feliciteer de Vrienden van Muziek van harte met hun prachtige pand. Ik nodig iedereen uit om er te gaan kijken en luisteren.

Martijn Stekelenburg

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier