h

Grootschalig onderzoek naar vermeende misstanden Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)

22 augustus 2013

Grootschalig onderzoek naar vermeende misstanden Werk en Inkomen Lekstroom (WIL)

De SP heeft de afgelopen tijd signalen gekregen dat er mogelijk problemen zijn bij de nieuwe sociale dienst Werk en Inkomen Lekstroom. Deze nieuwe regionale dienst voert sinds dit jaar een aantal taken uit voor de aangesloten gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Lopik en Vianen. De signalen die de SP ontving hebben vooral betrekking op de begeleiding en bejegening van de cliënten. SP is daarom met een enquête gestart omtrent de toestanden bij de WIL en vraagt iedereen die daar ervaringen mee heeft, deze enquete in te vullen. Lees verder om meer te weten te komen over dit onderzoek.

De enquête is bedoeld voor iedereen die ervaringen heeft met de sociale dienst WIL en graag wil dat er iets verandert. Klik op de onderstaande link om naar de enquête te gaan. Uw gegevens blijven anoniem en worden door de SP gebruikt om een rapport op te stellen over alles wat er eventueel mis blijkt te zijn. Dit rapport zal aan het gemeentebestuur worden aangeboden om de kwestie goed aan te kaarten. Indien de onderzoeksresultaten hier aanleiding toe geven, zal de SP aanbevelingen in het rapport opnemen.

Fractievoorzitter Martijn Stekelenburg over het gestarte onderzoek: 'De signalen die we hebben ontvangen lijken ernstig. Mensen voelen zich geïntimideerd en gekleineerd door de medewerkers van de WIL. Er wordt grote druk uitgeoefend op hen om aan het werk te komen, wat op zichzelf een goede zaak is. Maar er lijkt duidelijk iets mis met de wijze waarop de WIL het beleid uitvoert. De toonzetting van de begeleiding laat veel te wensen over. Ook worden er nauwelijks resultaten geboekt. Als de signalen kloppen, kunnen we echt spreken van een ernstige situatie. Elke afdeling van een gewoon bedrijf zou binnen een week gesloten worden als er zo onder de maat gepresteerd werd. Laten we hopen dat er snel actie ondernomen wordt om problemen aan te pakken. Want dat er problemen zijn, dat lijkt wel het geval'.

'Premier Rutte vindt dat we mensen in hun kracht moeten zetten door ze aan het werk te helpen. Iemand in zijn kracht zetten doe je niet door hen te kleineren en in een slachtofferrol te duwen. Ons onderzoek zal hopelijk aantonen wat er waar is van de aantijgingen'.

Volg deze link om naar de enquête te gaan

Lees meer over de actie op Facebook: https://www.facebook.com/meldpuntmisstandenwil

U bent hier