h

Plan van aanpak PAUW Bedrijven komt er ondanks afgewezen motie SP

30 juni 2011

Plan van aanpak PAUW Bedrijven komt er ondanks afgewezen motie SP

Gisteravond diende SP een voorstel in voor een plan van aanpak naar aanleiding van het onderzoeksrapport van bureau Berenschot. SP heeft stevige kritiek op het rapport, maar ziet ook aanknopingspunten in de uitkomsten. Het rapport noemt een aantal aanbevelingen die wat de SP betreft opgepakt moeten worden. De motie diende ertoe om de raad zich te laten uitspreken over de ernst van de situatie. Dat was zeer duidelijk teveel gevraagd.

Fractievoorzitter Martijn Stekelenburg voerde een verhit betoog over de problemen bij PAUW. "De onderzoekers hebben nagelaten de klagers uit de SP rapporten breed te horen. SP zelf heeft feitelijk meer WSW-ers gesproken dan de onderzoekers van dit gerenommeerde bureau. En dat terwijl de SP en de andere partijen in IJsselstein wordt verweten dat men onzorgvuldig te werk is gegaan. Dat is de omgekeerde wereld".

Stekelenburg herinnerde de raadsleden aan het eigen rapport enige jaren geleden. "Toen heeft u besloten verder te slapen en niets te doen. We zien nu waar dat toe geleid heeft". Het matige rapport Berenschot geeft deze raadsleden aanleiding om opgelucht adem te halen en weer rustig verder te slapen. De SP zal deze zaak zeker niet loslaten en bezint zich binnenkort samen met de partijen in IJsselstein op vervolgacties. "Het is duidelijk dat de klokkenluiders in deze zaak beschermd moeten worden", aldus Stekelenburg. "Ook wordt het hoog tijd voor echte verbeteringen bij de PAUW. We zullen de zaak nooit loslaten voordat de problemen zijn erkend en opgelost"

Lees hieronder het hele betoog van de SP in de raadsvergadering:

Voorzitter,

De SP is voorlopig niet uitgesproken over het onderwerp PAUW Bedrijven en de WSW. U weet allen dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden naar aanleiding van twee zwartboeken die de SP en enkele andere partijen in IJsselstein hebben uitgebracht. Tot onze spijt voldeed het onderzoek niet aan de verwachtingen. De opstellers van beide rapporten werden nota bene beticht van onzorgvuldigheid in het onderzoek en weinig weerspraak. De conclusie van de SP nu is dat bureau Berenschot zeker niet erg zorgvuldig te werk is gegaan in het licht van de aanleiding voor het onderzoek. Feitelijk is de SP grondiger te werk gegaan en heeft meer mensen gesproken. Dat is opmerkelijk.

Het is een vooral papieren onderzoek geworden. Wel is er gesproken met de directie, OR en andere afdelingen. De kans echter om de klagers uit de zwartboeken breed te horen is zeker gemist. Slechts weinig WSW cliënten werden gehoord en deze cliënten werden ook nog eens aselect gekozen. In plaats van in gesprek te gaan met de klagers om de aangereikte signalen daadwerkelijk te onderzoeken, besloot men te vertrouwen op een medewerker tevredenheidonderzoek. Nog steeds is het de SP een raadsel hoe men een papieren onderzoek aan zo’n doelgroep kan voorleggen, om er vervolgens zulke conclusies aan te verbinden. Dat er weinig kwam uit het onderzoek geeft niet aan dat er weinig problemen zijn, het geeft ook hier eerder aan dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd.

Voorzitter, de SP laat dit onderzoek niet los en dat zult u de komende maanden merken. Ook nemen we de aanbevelingen uit het rapport van Berenschot hierin mee. Het rapport formuleert namelijk wel een aantal aandachtspunten waar voordeel mee behaald kan worden. Wij vinden het belangrijk dat de raad zich uitspreekt vóór een plan van aanpak op basis van deze punten. Uit de beantwoording van onze schriftelijke vragen blijkt dat het college het ook wenselijk vindt, om tot een plan van aanpak te komen. We vragen het college met een motie om de juiste invloed binnen het bestuur te laten gelden om tot een dergelijk plan te komen.

Voorzitter, het onderbrengen van de WSW in een gemeenschappelijke regeling betekent niet dat de gemeenteraad minder verantwoordelijkheid heeft voor een goede uitvoering van de WSW. Wij met ons allen dienen er voor te zorgen dat conform de grondbeginselen van de WSW ‘Het beste uit mensen’ wordt gehaald’. Onze motie zet die stem kracht bij.

SP vraagt toezegging verbeterplan PAUW Bedrijven

U bent hier