h

Wel of geen column?

19 juli 2013

Wel of geen column?

Eigenlijk was ik van plan een column te schrijven over keukentafelgesprekken. Het onderwerp werd ingegeven door het werkelijk lumineuze idee van de lokale pvda om dergelijke gesprekken te gaan voeren met inwoners van Nieuwegein. Als zeer vroeg opwarmertje naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 zeg maar en om ideeen op te doen voor hun verkiezingsprogramma? En dat allemaal met koffie en koek. Dat is makkelijk schieten, dacht ik. Koffiegeleuter zou het worden. Die partij heeft vast geen idee hoe het nu allemaal verder moet. Natuurlijk is het goed als een partij de buurten in gaat, maar het moet wel allemaal geloofwaardig blijven.

Dat wordt het, nam ik mij voor, daar gaat mijn stukje over: de ongeloofwaardigheid van partijen die alleen maar bij naderende verkiezingen buurten gaan bezoeken, daar mooi weer spelen en zich na de verkiezingen weer terugtrekken in die gesloten Nieuwegeinse bestuurscultuur. En de pvda vormt natuurlijk nu een zeer makkelijk doelwit. Landelijk collaboreert ze ernstig met de vvd en is ze dus direct verantwoordelijk voor een enorme nog niet eerder vertoonde sociale kaalslag. Dus hoezo Nederland sterker en socialer jongens en meisjes van Diederik? En nu rent ze de buurten in als een soort vlucht naar voren om te proberen electoraal te redden wat er nog te redden valt. Tevergeefs denk en hoop ik.

Wat ik ook in die column kan aanvoeren zijn de vermeende perikelen rond een oud PvdA wethouder die, na een periode wachtgeld te hebben genoten, plotseling in Amersfoort als wethouder zijn ding ging doen. Of anders het doofstommetje spelen van de huidige PvdA wethouder als het bijvoorbeeld gaat over huizenbouw in, of net buiten het park Oudegein, en de vele protesten van buurtbewoners tegen die plannen. Ik begrijp dat daar trouwens als het ware is proefgedraaid met dat keukentafelproject.

Gezellig bij de protesterende bewoners thuis met koffie en koek in persoonlijke gesprekken proberen je eigen wethoudersgelijk te halen, en waar dat niet gelukt is, gewoon je beleid door te zetten natuurlijk. Soms vraag ik me wel eens stiekem af, of er niet nog andere belangen spelen als dergelijke projecten echt koste wat het kost moeten worden doorgedrukt. Wie hebben er profijt van als het allemaal wordt uitgevoerd, zijn er misschien persoonlijke kwesties die meespelen? De gemeentelijke bestuurscultuur in Nieuwegein heeft een hoog ons kent ons gehalte. En ook in Nederland zijn politici absoluut niet roomser dan welke paus dan ook. Integendeel zou ik willen zeggen. Als het op ritselen aankomt kan bijvoorbeeld die andere regeringspartij daar een aardig woordje over meepraten.

Maar nee, dat zijn argumenten die ik niet moet of mag gebruiken. Er zijn geen aanwijzingen voor welke verdachtmaking op welk gebied dan ook. Ik ken ze in ieder geval niet. Weet je, laat die column maar zitten. De pvda gaat lekker haar gang maar met dat koffiegeleuter. Ik ben er zeker van dat veel mensen met gezond verstand gewoon door die facade heen prikken. Die hebben echt geen column als deze nodig.

Emile Grivel

U bent hier