h

Waren er maar verkiezingen

29 juni 2013

Waren er maar verkiezingen

Voor veel mensen breekt nu de vakantieperiode aan. Even eruit, geen zorgen om de dag van morgen. Als je je tenminste aan de goede kant van de streep bevindt. Na die vakantieperiode zal snel duidelijk worden welke nare maatregelen de PvvdA klup van 6 miljard voor ons bedacht heeft. Een ding is zeker, de allerhoogste inkomens, de graaiers en de grootverdieners zullen er nagenoeg niets van merken.

Los van die nieuwe rampspoed zijn er door VVD en PvdA ook al maatregelen door de Tweede Kamer gedramd die zeer snel zullen moeten worden uitgevoerd. Onder de prachtige naam transitie worden door het kabinet namelijk een aantal zaken doorgekopt naar de gemeenten, die het verder dan allemaal zelf mogen uitzoeken. En naar de bijbehorende eurootjes om dat in goede banen te leiden kunnen de gemeenten fluiten. Crisis, weet u wel? Dus wordt er op de financiele middelen aan de gemeenten door heer Dijsselbloem (EuroPvda), mede met enthousiaste steun van zijn partijgenoten Samsom en Asscher flink gekort.

Nou had je mogen verwachten dat die gemeenten daar flink tegen in het geweer zouden komen. Ze hebben namelijk een behoorlijk lobbyclub, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die met enige regelmaat de deuren in Den Haag platloopt om op te komen voor de gemeentelijke belangen. De belangen van hun inwoners dus. Nou, forget it. Onder het genot van een hapje en een drankje is door deze club met overweldigende meerderheid ingestemd met al die snode kabinetsvoornemens. Niet gek, als je bedenkt dat het vooral PvdA en VVD lieden zijn, die in het bestuur van deze borrelhapjesvereniging zitten en daar dus de dienst uitmaken. Die kijken wel mooi uit om tegen hun eigen voorlieden in Den Haag in te gaan, dat zou je zo maar je mooie politieke carriere kunnen kosten, niet waar?

Waar ik nou eigenlijk benieuwd naar ben is, of de belangenbehartigers van onze gemeente Nieuwegein binnen die VNG ook hebben ingestemd met alle plannen. Het college hier bestaat natuurlijk uit VVD en PvdA, aangevuld met kompanen uit CDA en D66 kring.

De enthousiaste wijze waarop de dames en heren hier vooral net doen alsof er niets te gebeuren staat doet vermoeden dat ook vanuit het Stadshuis in Nieuwegein zeker geen bezwaarschriften zijn ingediend. En dat het huidige college loyaal zal meewerken aan de lokale sociale afbraak, zoals die vanuit Den Haag verordonneerd wordt.

Als u dus straks bijvoorbeeld uw zorg (gedeeltelijk) kwijt raakt, niet meer naar de dagbesteding kan, uw thuishulp ziet vertrekken of geen aanspraak meer mag maken op andere fatsoenlijke sociale voorzieningen, weet dan dat uw eigen gemeentebestuur daar zeer waarschijnlijk minimaal medeschuldig aan is.

Begin volgend jaar mag u een nieuw gemeentebestuur kiezen.

Emile Grivel

U bent hier