h

Positief denken

8 april 2013

Positief denken

Wie mij een beetje kent, weet dat ik er slecht tegen kan als dingen anders worden voorgedaan dan ze zijn. Het misbruiken van de kreet positief denken om mensen te doen vergeten dat er zwaar bezuinigd moet worden, neemt hand over hand toe. Ook vandaag kreeg ik geen ongelijk. Het onderwerp van gesprek was de toekomst van de zorg, als die er nog is. De plaats was theater de Kom, vanavond om 20.00.

Zoals ik al eerder schreef, moeten er kapitale sommen geld bezuinigd worden op de thuiszorg en de Wet Sociale Werkvoorziening. Deze bezuiniging wordt bereikt door deze sectoren feitelijk op te heffen. Hieruit blijkt reeds de visie van de VVD en PvdA die van plan zijn het kind met het badwater weg te gooien. Hun oplossingen kent u inmiddels misschien: de zorg wordt teruggegeven aan de mensen, er dat betekent dat wij het zelf mogen opknappen. Vanavond in de Kom mocht Nieuwegein meedenken over hoe we dit gaan bereiken met zijn allen. Het college heeft namelijk geen idee en dat gaf zij zelfs toe vanavond.

Zonder uw hulp redden we het niet, was het credo. Hiermee wordt feilloos aangeven wat de stand van zaken is in Den Haag en nu dus ook in Nieuwegein. De vrolijke Frans die vanavond uiteen zette wat er allemaal dient te gebeuren, legde uit dat het bezuinigen om het bezuinigen nooit een goed idee is.Hij haalde de uitwassen uit de zorg zoals bureaucratie naar voren om aan te tonen dat we dit soort zaken niet meer aan de overheid moeten overlaten. Dat kan alleen maar mis gaan! Dat is de kern van het probleem! In plaats van de bureaucratie uit te bannen en de mensen op de werkvloer weer de touwtjes in handen te geven, wordt de zorg geheel de nek opgedraaid. De mensen mogen het weer zelf gaan doen, als we maar positief denken.

Omdat de bezuinigingen nu eenmaal gehaald moeten worden en omdat dat de eigenlijke insteek is, wordt het positief denken naar voren geschoven als de mantel van het optimisme waarmee de hulpbehoevende straks bekleed moet worden. Ik zal de laatste zijn om positief denken aan de kant te willen schuiven om het leven en alles wat ons overkomt te benaderen. Altijd is het een goed idee om positief te blijven denken. Het is al aangetoond dat je er gezond van blijft en dat je als je ziek bent sneller geneest wanneer je positief denkt. De meest vreselijke dingen die mensen overkomen in een mensenleven, kunnen overwonnen worden door een positieve levenshouding. Wie echt heeft ondervonden dat dit werkt, zal het omarmen en toepassen in zijn leven. Op de lange termijn heeft het positivisme een gunstige uitwerking.

Maar positief denken als een antwoord op praktische problemen, dat heeft geen enkele uitwerking. Wanneer je je been breekt, moet er gips omheen. Geen positief denkend mens ontkomt daaraan. Zo geldt ook dat als je dement en oud bent, je voldoende begeleiding nodig hebt om op een veilige en menswaardige manier de dag door te komen. Wanneer je door een arbeidshandicap niet in een normaal werkproces past, heb je een aangepaste baan nodig. Hoe positief je ook bent, je situatie verandert daar niet door.

Ik weet wat er gaat gebeuren het komende jaar. De opmerkingen die goed bedoelende deelnemers aan de inwonersavond vandaag naar voren hebben gebracht, gaan gebruikt worden om de ongemeen harde bezuinigingen te vergoelijken. Onder motto van: we hebben het aan de mensen zelf gevraagd, zal het rampenpakket aan maatregelen worden doorgevoerd. De gevolgen zullen hevig zijn. U mag mij een negativist noemen; boven alles ben ik echter een realist. Je kunt niet een hele professie opheffen waar 100.000 mensen werkzaam in zijn en verwachten dat de gewone man dat werk wel even naast zijn baan en andere bezigheden uitvoert. Het is niet alleen schijnheilig om te doen alsof dit kan. Het is ronduit schandalig om het positivisme naar voren te schuiven om de onhaalbaarheid van deze plannen te verdoezelen. Uiteindelijk is een vooral griezelig dat we momenteel bestuurd worden door politici die zo met de samenleving omgaan.

Ik hoop dat u mij niet te negatief vindt.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter

U bent hier