h

Het was me een weekje

26 april 2013

Het was me een weekje

En zo is in Den Haag het aanzien van de politiek in een werkelijk verbluffend hoog tempo nog meer schade toegebracht.Fred Teeven van de VVD kreeg een demonstratie van terecht zeer verontwaardigd gevangenispersoneel te verstouwen. Hij wil maar al te graag de bezuinigingsklus klaren. En dat betekent bij dit kabinet gewoon zoveel mogelijk zaken afbreken, sluiten en natuurlijk personeel de uitkering in schoppen. Diezelfde Fred T, kwam eerder hevig onder vuur te liggen vanwege de zelfmoord van de Russische asielzoeker Domatov. Maar hij hoefde niet weg, vermoedelijk het resultaat van een ordinaire politieke koehandel tussen VVD en PvdA.

Diezelfde PvdA liet vervolgens bij monde van haar bevlogen leider Diederik Samson weten illegaliteit strafbaar te gaan stellen. Wie hier illegaal verblijft pleegt een misdrijf, zo simpel is dat. Gelukkig kraait er over dit onderwerp een beetje oproer binnen deze? nieuwe neoliberale club, maar ze zijn daar de afgelopen decennia echter niet meer betrapt op het recht houden van welke rug dan ook.

En dan werden we ook verblijd met een zorgakkoord. Hoera, de triomf was van de gezichten van de bewindslieden af te lezen. De medeondertekenaars keken beduidend minder blij omdat ze w.s. beseffen dat hiermee zo goed als zeker het doodvonnis is getekend van een van de sociale pijlers van onze ooit beschaafde samenleving. De handtekeningen betekenen het einde van het dienstverband voor een kleine 40.000 werkers in de thuiszorg. En dan hebben we het nog niet eens over al die mensen die hun vertrouwde hulp straks moeten gaan missen en het allemaal maar zelf moeten uitzoeken.

Nauwelijks hadden de camera's het laatste shot gemaakt van een uitbundig vrolijk lachende Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Rijn (PvdA) of daar diende zich alweer een nieuwe kwestie aan: Bulgaarse criminelen die op vrij eenvoudige wijze allerhande toeslagen inden om daar mee vrolijk aan hun Bulgaarse Zwarte Zeekust mooie sier te maken. Die kwestie is al meer dan een jaar bij iedereen, van ambtenaar tot schoonmaker, op het departement bekend, alleen de verantwoordelijke staatssecretaris Weekers (VVD) wist nergens van. Nou is deze bewindsman al eerder in opspraak geraakt met betrekking tot de verkiezingscampagne in 2012, dus vrolijke Frans zal waarschijnlijk bezig zijn aan de laatste fase in zijn politieke carriere. Tenzij. er de komende week nog een handje klap situatie met de PvdA wordt georganiseerd, wat in de huidige politieke constellatie niet uit te sluiten valt.

Tot slot bleek dan Kamervoorzitter van Miltenburg (VVD) ook niet meer bestand tegen de druk en kreeg ze het verwijt dat ze de vergaderingen teveel zou sturen ten gunste van haar eigen partij. Geemotioneerd verliet ze de zaal. Velen hadden met haar te doen. Opmerkelijk toch, want alle emotionele gevolgen en reacties van mensen die getroffen worden door het nietsontziende bulldozer beleid van PvdA en VVD lijken veel politici volledig koud te laten. Emoties en empathie worden alleen getoond bij gebeurtenissen in en onder de Haagse kaasstolp? en daar is de boze buitenwereld dus gewoon ver weg. Lekker veilig.

Maar in Nieuwegein kunnen ze er ook wat van. Wordt vervolgd?

Emile Grivel

U bent hier