h

Altijd maar lachen!

13 april 2013

Altijd maar lachen!

Hij was weer terug. De grijns op het gezicht van de premier van alle Nederlanders. Hij was dan ook zo vre-se-lijk blij. Net als zijn PvdA kompaan Samsom, die trouwens een veel bredere grijns kan opzetten dan zijn vriend Mark, maar dat terzijde. Het sociaal akkoord tussen de vakbeweging en de werkgeversclub van Bernard Wientjes bleek de oorzaak. In die overeenkomst worden belangrijke pijlers onder het regeerakkoord weggeslagen. Opvallend: dat regeerakkoord was vorig jaar ook aanleiding voor een grijns en grote tevredenheid bij de bedenkers ervan. En nu wordt het dus gedeeltelijk gedemonteerd. Dus klopt er iets niet aan die huidige blije stemming. Of aan die van toen natuurlijk.

Je krijgt de indruk dat de direct betrokken politici alweer een toneelstukje aan het opvoeren zijn. VVD en PvdA juichen nu om het hardst dat hun eigen regeringsprogramma op een aantal voor hen belangrijke punten aan de papiervernietiger is gevoerd. Het gaat allemaal dan ook om uitstraling. Weg met dat negatieve gedoe, stop met dat gesomber! Het wordt voorjaar, de zon gaat schijnen. Niet alleen buiten, maar ook voor de economie. Dus kom op, vertrouw er gewoon op? dat het allemaal goed komt. En lach!

Positivo goeroe Rutte en zijn PvdA medestrijders zijn er heilig van overtuigd dat dit nu de weg is naar economisch herstel. Het vreemde is, dat ze dat ook verkondigden bij de presentatie van de uitkomsten van een paar dagen kaarten. Een regeerakkoord heette dat toen. Kortom, niets is wat het lijkt. Deze gasten doen namelijk maar alsof. Ze proberen met hun gedrag de argeloze kijker zand in de ogen te strooien, maar alweer beduvelen ze de kluit. Want als in augustus blijkt dat al dat positivo gedoe alleen maar een mooie warme zomer tot gevolg heeft gehad (wat ook nog maar de vraag is), dan wordt er alsnog gewoon extra bezuinigd. IJskoud.

Vorige week was er een grote demonstratie in Den Haag voor het behoud van de Thuiszorg. Daar staan ongeveer 100.000 banen op de tocht. Nog steeds. Wat schieten deze mensen dus allemaal op met dat gegrijns En die sociale werkplaatsen dan? Ze worden nog steeds door de PvdA ontmanteld. Die mensen worden of aan de lopende band gezet of kunnen thuis achter de geraniums gaan verpieteren. Zie hier het huidige sociale beleid van Samsom en Asscher. Nee, er valt eigenlijk nog verdomd weinig te lachen.

De hoerastemming van Samsom en Rutte lijkt dan ook alleen maar verklaarbaar uit het feit, dat bij geen sociaal akkoord het kabinet waarschijnlijk op korte termijn de rit had moeten beeindigen. Al dat gebedel om steun voor die waanzinnige voorstellen had ze al snel de kop gekost. En dat is nu even uitgesteld. Eerst maar het voorjaar en de zomer door.

Nog een paar maanden gegrijns betekent waarschijnlijk pijn aan de kaken voor Mark Samsom. Dat is echter niets in vergelijking met de pijn die vele anderen al heel lang op allerlei mogelijke manieren (gaan) voelen door de maatregelen die dit alsmaar breder lachende? PvdA-VVD regime al genomen heeft of nog nemen gaat. Tot slot: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Maar wie het laatst lacht, lacht het best.

Emile Grivel

U bent hier