h

Verbijsterend onvermogen

20 maart 2013

Verbijsterend onvermogen

Hoe begin je een column met twee minuten stilte? Tien lege regels? Vanavond was ik verbluft van het apatisch onvermogen van de raad en het college om nog enigszins kritisch te kijken naar waar men mee bezig is. We bespraken weer eens de monsterbezuinigingen die het meest asociale Kabinet sinds de oprichting van de democratie over de gemeenten wil uitstorten. Vandaag werd de zogenaamde opmaat naar de kaderstelling besproken en bij het lezen van de stukken had ik al geen idee wat er van de raad verwacht werd. Het college heeft kennelijk zo weinig ideeen over hoe deze idiote kortingen op de sociale sector doorgevoerd moeten worden, dat ze het maar helemaal aan de raad wilde overlaten. Het enige antwoord van het college tot nu toe is een leeg spreadsheet in Excel. Ik viel van mijn raadszetel toen ik dat ontdekte.

Nog verbluffender was dat de andere partijen de ongelooflijke vaagheid van de stukken niet ter sprake stelden, maar vrolijk keuvelden over alles in de marge om maar te verhullen dat er geen enkel startpunt voor de discussie was. De VVD bij monde van Edwin van Straten stelde voor als oplossing van het geldtekort om de 'lantarenpalen uit te besteden'. Er brak iets in mij, dat mag u wel weten. Dat was verder ook de enige oplossing die de VVD aandroeg. Waarom ging er bij hem geen lichtje branden dat deze avond een compleet zinloze opzet had?

De argumenten zijn nu zelfs voor de VVD ook afgezakt naar het niveau waarbij het roepen van holle woorden over aanbestedingen het adagium zijn geworden om het probleem op te lossen dat door deze zelfde loze kreten is veroorzaakt. Door het gebrek aan geld heeft de raad steeds minder te bespreken, maar daar zien de meeste partijen geen reden in om niet vrolijk door te keuvelen. Zichzelf niet meer afvragend of het niet 'praten om het praten' is geworden. Mijn verbijstering blijft maar toenemen.

In elk geval heb ik van geen enkele partij vanavond een heldere visie gehoord over hoe we deze monsterbezuinigingen en de definitieve afbraak van de thuiszorg gaan oplossen. Men heeft geen idee hoe verder. En ik snap wel waarom. De plannen van het Kabinet zijn volkomen onuitvoerbaar. Colleges zouden zich tot het Rijk moeten wenden in plaats van tot de raad en aangeven dat dit visieloos snijden in de parels van onze beschaving tot tomeloze ellende leidt. Het is niet uitvoerbaar en zeker niet verkoopbaar aan de mensen die dit aangaat.

Het enige terechte onderwerp van de discussie had vanavond mogen zijn: Hoe kunnen we het in Godsnaam toelaten dat de allerzwaksten nu de rekening gaan betalen voor de gewetenloze bonusgraaiers, de wegkijkende financiele autoriteiten, de zichzelf verrijkende zorgdirecteuren en alle andere types die het begrip 'beschaving' tarten! Waar is de verontwaardiging over deze historische schande!?

Totale apathie is kennelijk het antwoord. Ik heb voorgesteld de gemeenteraad op te heffen tot de volgende verkiezingen. Daar zal de stad helemaal niets van merken.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter SP Nieuwegein

U bent hier