h

Het Kabinet is hardleers

25 maart 2013

Het Kabinet is hardleers

Toen Emile Roemer onlangs te gast was bij het Politiek Cafe Nieuwegein verklaarde hij dat de draconische bezuinigingen die de politieke agenda van het VVD/PvdA kabinet bepalen, funest zijn voor de economie. Het is het verhaal, dat al veel langer door de SP wordt verteld en waarbij zich de afgelopen maanden steeds meer economen hebben aangesloten. Zelfs het IMF is die mening ondertussen toegedaan. Maar het kabinet is hardleers.

Ondanks het feit dat ze beweert dat er dit jaar niet extra (dus niet nog meer dan ze al van plan was) wordt bezuinigd, omdat de beruchte Europese norm van maximaal 3% begrotingstekort dit jaar wordt overschreden (dus ze luisteren echt wel, aldus Diederik Samsom), wordt er wel rigoureus vastgehouden aan de doelstelling dat volgend jaar die 3% norm koste wat het kost gehaald moet worden. En het gaat wat kosten, met name op het gebied van sociale verworvenheden die hier in de afgelopen decennia zijn opgebouwd. Het mag ook niet verwonderlijk heten dat dat gebeurt. De VVD immers is een partij die er nooit een geheim van heeft gemaakt dat ze de overheid zo klein mogelijk wil maken.

Burgers worden geacht zelfredzaam te zijn binnen een zo optimaal mogelijk functionerend marktsysteem. De vraag en aanbod systematiek moet zonder dwingelandij van bovenaf alle ruimte krijgen. Iedereen zal profiteren, en wie per ongeluk zijn kansen niet kan of weet te grijpen, ja die heeft pech gehad. De VVD bezuinigt namelijk altijd op de uitgaven, of het nu economisch goed of slecht gaat. Tijdens de paarse jaren, toen het economisch relatief goed ging, werd in sneltreinvaart van alles en nog wat geprivatiseerd. Het verzet daartegen was beperkt, ja de SP natuurlijk, maar het ging veel mensen voor de wind, dus men maakte zich daar niet al te druk om.

En ook nu is de VVD er alles aan gelegen om haar neoliberale agenda er zo snel mogelijk doorheen te drukken, want wie weet hoe lang ze nog aan de knoppen kan draaien. Haast is dus geboden. En in de PvdA heeft ze haar ideale partner gevonden. Het eerlijke verhaal van deze partij, dat vorig jaar te pas en te onpas in de verkiezingscampagne werd aangekondigd en verteld, is ondertussen flink van inhoud veranderd. Eigenlijk is alleen de titel onveranderd gebleven. En we hadden het kunnen weten. De paarse jaren hadden al aangetoond dat een kabinetscombinatie van VVD en PvdA samen betekent dat de VVD bijna carte blanche krijgt om op essentiele punten de door haar gewenste afbraak van de verzorgingsstaat vorm te geven.

De PvdA ging en gaat het kennelijk alleen maar om het idee een factor van betekenis te kunnen zijn. Let maar eens op hoe vaak niet door die partij wordt aangegeven dat ze in ieder geval proberen 'de scherpe kantjes' van het Ruttebeleid af te halen. Zonder hun inbreng zou allemaal nog veel erger zijn. Wees blij dat ze meedoen dus. Het werd verteld tijdens Paars en ook vandaag de dag wordt dit te pas en te onpas gebruikt om deelname van de PvdA aan dit neoliberale kabinet te rechtvaardigen. De geschiedenis heeft zich dus op dat punt herhaald.

Gelaten lijkt Nederland dit beleid over zich heen te laten gaan. We worden ook allemaal publicitair murw gebeukt. De getallen vliegen iedereen dagelijks om de oren. Honderden faillissementen en duizenden werklozen per maand, snel toenemende schulden van huurders, percentages hier percentages daar, schandalen op financieel gebied bij sociale woningbouwinstellingen, in de zorg en bij het onderwijs, gesjoemel met voedsel, het onder de tafel houden van rapporten, miljoenenwinsten bij zorgverzekeraars en stijgende premies voor een steeds magerder basispakket, het uitkeren van bonussen aan lieden die er een zooitje van hebben gemaakt, het gerommel met miljarden aan pensioenen, het gaat maar door.

Maar op enig moment zal men het echt genoeg vinden. Dan zal in Nederland niet meer lijdzaam worden toegekeken hoe berichten over al die schandalen, oplopende werkloosheid en het ongebreidelde gegraai worden afgewisseld met mededelingen over keiharde bezuinigingen en nog meer afbraak van sociale verworvenheden. Wanneer dat moment zal zijn? Geen idee, maar misschien is de geplande grote demonstratie op 6 april in Den Haag het sein om te laten zien dat niet alles meer gepikt wordt. En dat er in ieder geval zo snel mogelijk een einde moet komen aan dit asociale wanbeleid van de PvdA van Samsom en Spekman en de VVD van Rutte.

Emile Grivel

U bent hier