h

Oogjes dicht en snaveltjes toe

15 februari 2013

Oogjes dicht en snaveltjes toe

De winter was de afgelopen week zo een beetje aan haar laatste stuiptrekkingen bezig. Of dat voor het kabinet ook geldt is nog niet te zeggen, maar van een leien dakje gaat het met die Rutteklup niet bepaald. Dat is natuurlijk maar goed ook, want de rampen zijn niet te overzien als de voornemens van deze neoliberale Pvda/VVD combi onverkort worden uitgevoerd. Helaas zijn er dan altijd wel partijtjes die niet te beroerd zijn om Rutte en zijn maatjes een helpende hand te bieden. Dat levert die tijdelijke gedogers kortstondig wat publiciteit op. Ze mogen bijvoorbeeld om 23.00 uur een keertje aanschuiven bij de knabbel en babbel van de vaderlandse televisie, komen om 8 uur natuurlijk in de NOS versie van Hart van Nederland en vullen kortstondig wat ruimte in kranten.

Wat hun gedoogactie uiteindelijk Nederland oplevert lijkt niet echt van belang, behalve dat maatregelen ietsje worden verzacht en dat dat dan weer wordt gebracht als een geniale politieke ingeving die Nederland definitief van de ondergang heeft gered. Wie Stef Blok pas nog victorie heeft zien kraaien over zijn abominabele woonakkoord weet genoeg. Van die man valt echt nooit iets geniaals te verwachten.

In Nieuwegein is het ogenschijnlijk politiek rustig. Je zou bijna denken dat zowat het hele gezelschap in het raadshuis in een lange diepe winterslaap is. Even werden de oogjes uitgewreven om een lekker oude jongens krentenbroodfeestje te bouwen rond de Nieuwegeinse CDA politicus van het jaar, daarna was het weer doodstil.

Maar ondertussen is er wel heibel rond park Oudegein, waar aan de rand van dat fraaie park een woningbouwproject op stapel staat. Bewoners in de directe omgeving mogen natuurlijk meepraten, als ze maar vooral hun kop houden. Gelukkig zijn er in Nieuwegein dan nog mensen die zich niet zomaar door de politieke-pluche-elite laten wegblazen en de handen ineenslaan om op te komen voor hun belangen.

Want als de politiek het niet doet, moet je het zelf doen, nietwaar? En als een dergelijke bewonersactie dan zeer succesvol blijkt, wurmt zoals gebruikelijk, de verantwoordelijk bestuurder zich in allerlei bochten om de situatie af te zwakken of gaat hij over op een schimmig woordenspel: het vol te bouwen stuk ligt niet in het park maar grenst aan het park, dat soort geneuzel. Wie de plannen voor het nu nog prachtige park onder ogen heeft gezien zal moeten concluderen dat het de bedoeling is de long van Nieuwegein te transformeren tot een soort lokaal Pretpark.

Was de ene PvdA wethouder tot voor kort druk met zijn Stadshart speeltje, zijn PvdA opvolger heeft de prestigedraad feilloos opgepakt en spant zich bovenmatig in om koste wat het kost zijn uit de kluiten gewassen parkplannen door te drukken, ondanks de duizenden handtekeningen die tegen deze waanzin al zijn opgehaald.

Je zou toch van lokale politici minstens mogen verwachten dat ze zich vooral druk maken over alle bezuinigingsellende die binnenkort mogelijk vanuit Den Haag ook over Nieuwegein wordt heen gekieperd. Maar daar hoef je kennelijk bij dit college niet mee aan te komen.

Hun motto is: oogjes dicht en snaveltjes toe.

Emile Grivel

U bent hier