h

Een knallend voorstel

19 december 2012

Een knallend voorstel

Vandaag diende er in de Tweede Kamer een voorstel om het particuliere vuurwerk aan banden te leggen. Ook Groen Links in Nieuwegein zag reden om een voorstel in te dienen om langzaam aan een beweging in te zetten naar minder particulier vuurwerk en in plaats daarvan wellicht door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows. Uiteindelijk werd het voorstel ingetrokken. Misschien is het goed mijn verhaal te beginnen met een anekdote.

Vorig jaar vierde ik oudjaar bij mijn zus die in Galecop woont. Het zal kwart over twaalf geweest zijn toen een buurjongen naar buiten kwam en een soort 'donderbus' midden op straat zetten. Nu moet u weten dat ik zeker 25 meter verderop stond, en achter een auto ook. Maar deze jongeman zei toch: Misschien moet u een paar stappen achteruit doen meneer! Ik hield rekening met het ergste.

Na ongeveer 20 seconden hervond ik mezelf na de knal die zeker harder was dan een handgranaat. In mijn oor een suizende fluittoon en een deel van de knaller was als projectiel tegen mijn borst geschoten. Dat deed behoorlijk pijn en ik dacht: Als dit het nieuwe vuurwerk is, ga ik me zorgen maken. Ik ben niet de enige die dit besef heeft inmiddels. Landelijk gaan er steeds meer geluiden op om het vuurwerk, dat als veel dingen tegenwoordig aardig uit de hand loopt terwijl het vroeger gezellig en leuk was, te verbieden. Ook is er de roep op strengere aanpak van illegaal vuurwerk, maar hoe haalbaar is dat?

Ook net als altijd verpesten de kwaden het voor de goeden. Het alternatief van de georganiseerde vuurwerkshows is weinig aantrekkelijk voor diegenen die de overlast veroorzaken. De notoire vuurwerkvandaal zal hier niet op afkomen, en wat win je er dan mee? Er is best iets te zeggen voor een signaal vanuit de overheid om de zaak anders te bekijken. Maar een vuurwerkshow kost tienduizenden euro's, en dat is een beetje een te kostbaar signaal.

De motie van GroenLinks werd voorlopig teruggetrokken. Mogelijk spreekt de gemeenteraad komend jaar over alternatieven, de ervaringen van de komende jaarwisseling zullen dan zeker worden meegenomen. De kunst is om het leuk te houden. Vuurwerk moet kunnen, zonder de ogen te sluiten voor de vele ongelukken en de vrachtwagenladingen illegaal gevaarlijk vuurwerk die ons land teisteren. Ik kan er sinds vorig jaar over meepraten dat een discussie hierover nodig wordt. De geesten zijn er echter nog niet helemaal klaar voor, dat bleek ook tijdens het debat in Den Haag. Dit jaar verandert er dus nog niets.

Ik wens u voorlopig dan ook een knallend uiteinde, en veel gezond verstand voor het nieuwe jaar.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter SP Nieuwegein

U bent hier