h

Van ruilen komt huilen

1 november 2012

Van ruilen komt huilen

Kaarten, uitruilen en gunfactor. Dat waren dit jaar dus de ingredienten om te komen tot een soort regeerakkoord tussen VVD en PvdA zoals dat onlangs door beide partijen is gepresenteerd.
Mag ik van jou de hypotheekrentekaart, dan gun ik jou ontwikkelingshulp, zoiets dus. In dat spelletje werd door een select gezelschap achter gesloten deuren met enorme bedragen geschoven en gedobbeld om het toekomstige welzijn van miljoenen mensen. Een soort handjeklap waarbij miljarden werden weggehaald bij de zorg en de sociale uitkeringen, het hoogste belastingtarief werd verlaagd en de bijstandsnormen flink werden aangescherpt. Er is de afgelopen weken dus het nodige uitgeruild.

Als je de eerste commentaren mag geloven is het eindresultaat een beetje het minst slechte wat je van deze combinatie van partijen mocht verwachten. Er is ook een beeld neergezet van dadendrang, aanpakken en vooral weer over de eigen schaduw heen springen. Maar laten we wel wezen: het nu gepresenteerde beleidsvoornemen is gewoon een voortzetting van het kille Rutte 1 beleid. Er wordt vooral meer bezuinigd, gesneden, gehakt en afgebroken. Hervormen wordt dat nog steeds genoemd.

Nergens in het 81 pagina's tellende programma worden concrete maatregelen voorgesteld om bijvoorbeeld de economie te ondersteunen of flink te investeren in werkgelegenheid. De PvdA bleek voor haar grenzeloze hunkering naar het pluche natuurlijk maar al te graag bereid genoegen te nemen met een paar eigen punten, waarvan de inkomens afhankelijke zorgpremie de meest prominente lijkt te zijn.

Alleen stuit de uitvoering van die maatregel van links tot rechts op ongedacht grote publieke weerstand. Begrijpelijk, want hoe sympathiek het uitgangspunt van die maatregel ook is, de wijze waarop ze deze maatregel willen uitvoeren gaat nu honderdduizenden op onevenredig veel hogere kosten jagen.

De SP pleit al langer voor een inkomensafhankelijke zorgpremie, maar dan wel voor iedereen, zonder die belachelijke bovengrens die Mark Samsom en Diederik Rutte hebben ingebouwd en waardoor de middeninkomens nu financieel worden uitgeperst. Maar ja, als je op een ruilbeurs achter gesloten deuren kaartspelletjes speelt met een hoge gunfactor krijg je dit soort uitkomsten. Van ruilen komt huilen.

De conclusie is dat met al deze plannen beide partijen hun kiezerskluit echt volledig belazeren. Als u op een van deze partijen heeft gestemd, weet u nu wat uw stem waard is. En u was nog wel zo gewaarschuwd...

Emile Grivel

U bent hier