h

De PVVDA?

8 november 2012

De PVVDA?

De chaos in het Haagse wordt hoe langer hoe groter. Waar het er eerst naar uitzag dat de nieuwe PVVDA ploeg een publicitair vliegende start zou maken is ondertussen dat beeld helemaal veranderd. Tekenend, en wellicht een voorbode, was het krakkemikkige gedoe rond de televisieuitzending van de installatie van het kabinet. Het publiek werd volledig in de maling genomen. En dat lijkt ook te gebeuren met al die in de achterkamer uitgebroede snode plannen.

De gevolgen van het voorgenomen beleid zijn namelijk nog veel erger dan na de eerdere heisa over de zorgpremie werd verondersteld. Het nieuwe kabinet blijkt zelf nauwelijks in staat alle consequenties van haar plannen te overzien. Ja, alleen dat er miljarden worden bezuinigd.

De luchtige wijze waarop tot nu toe door Rutte-Samsom gesproken wordt over al die mensen die geconfronteerd worden met een opeenstapeling van de vele harde bezuinigingsmaatregelen geeft aan dat beiden door hun wekenlange zelf gekozen isolatie de blik op de maatschappelijke werkelijkheid volledig lijken te hebben verloren. Analyses over het tot stand komen van dit kabinet wijzen ook in die richting.

Daags na de verkiezingen waren Samsom en Rutte samen al druk gezellig aan het formeren. Beiden spraken de bereidheid uit om elkaar het nodige te gunnen en dus werden een flink aantal verkiezingspunten direct overboord gekieperd. De kiezers werden door VVD en PvdA dus flink in de maling genomen. Alle Haagse drukte van VVD verkenner Henk Kamp, die gewoon deed alsof alles van voren af aan moest beginnen en keurig de diverse fractieleiders consulteerde, bleek gewoon een poppenkast, louter voor de vorm.

Afgewacht moet worden, hoe dit optreden zich verder gaat ontwikkelen. De kans dat de woede van de VVD achterban zal leiden tot een gedwongen hervatting van het kaartspel van Wouter Bos is niet denkbeeldig. Vraag is of onze voormalige linkse vrienden van de PvdA daarin meegaan. En dan is er nog de Eerste Kamer. Vaak is er twijfel uitgesproken over het nut van dat gezelschap, maar juist nu kunnen de dames en heren senatoren een zinvolle en beslissende bijdrage leveren aan het verhinderen van veel van die vermaledijde kabinetsvoorstellen.

Het regelmatig aangevoerde argument dat de kiezers op 12 september hun voorkeur voor deze constructie zouden hebben uitgesproken is echt onzinnig geneuzel.

Eerste afrekenmoment voor al die kiezers zijn de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2014. Als deze PVVDA combinatie dan nog de dienst uitmaakt tenminste. Men sprak de hoop en de verwachting uit dat er nu sprake zou zijn van een stabiele regering die in alle relatieve rust haar beleidsvoornemens zou kunnen uitvoeren. Nederland sterker uit de crisis heette het. De voortekenen laten echter heel wat anders zien, en gelet op de uitgebroede plannen is dat maar goed ook.
Nederland verdient een beter kabinet dan deze kiezerbedriegers.

Emile Grivel

U bent hier