h

Wat kun je zelf?

10 oktober 2012

Wat kun je zelf?

Huisartsen vragen tegenwoordig standaard aan de patient: 'Wat denkt u zelf dat het is?' Politieagenten kennen een eigen variant: 'Wat denken wij dat wij aan het doen zijn?' Nu komt de brandweer daar overheen: 'Wat kun je zelf ?' Laat u zich niet in de war brengen, we mogen nog steeds de brandweer bellen. Maar die gaan alles anders doen, want de brandweer wordt anders onbetaalbaar!

Het argument van de onbetaalbaarheid is tegenwoordig veel gehoord. Onder dat mom hebben de 'managers' die vanaf de jaren negentig hun intrede deden in alle lagen van de overheid, de samenleving gestuurd in de richting van het uitkleden van overheidstaken, die iedereen ooit normaal vond. Vandaag werd het regionale dekkingsplan voor de brandweer gepresenteerd. Ook daar druipt de managementtaal vanaf. Je zou haast blij zijn dat we als gemeenteraadslid niets meer te zeggen hebben over de brandweer. Je herkent je niet meer terug in de brandweer van nu. 'Het is een spannende reis, en we weten niet waar we uitkomen', zo zei een van de geinterviewde commandanten in een filmpje dat werd vertoond vanavond. In principe verontrustend, als de brandweer niet weet waar ze heen moet. Maar men bedoelde de ontdekkingsreis naar de nieuwe brandweerorganisatie. Er valt inderdaad nog een hoop te ontdekken.

Omdat de brandweer zoals we die altijd gekend hebben, 'onbetaalbaar' is geworden, is het maar de vraag wat er uw straat inrijdt als er alarm is geslagen over een brand. Voorheen was dat een brandweerauto en daar stapten altijd zes brandweerlieden uit. Tegenwoordig kunnen dat er ook minder zijn, de brandweerzorg wordt 'maatwerk', en u mag zelf ook meedoen. Want hoe is nog onduidelijk, maar als burger moet u straks uw verantwoordelijkheid nemen. Huizen moeten voorzien zijn van rookmelders, iedereen moet een brandblusser hebben en een blusdeken in de keuken.

Dit waren altijd al aanbevelenswaardige maatregelen in en om het huis. De overheid stimuleert dit al jarenlang terecht. Nu is de brandweermanager terug met een nieuwe boodschap. Het advies wordt mogelijk een verplichting. En als je geen rookmelder hebt wordt het pinnen, voor de brandweer haar slang uitrolt. Dat laatste is een grap hoor. Zover zijn we nog niet. Maar 'het einde van de reis is onbekend' en het wordt 'spannend'.

Ik denk wel eens terug aan de tijd dat alles overzichtelijk was in het leven. Ik ben kennelijk oud genoeg om dat te zeggen. Maar vroeger wist je waar je aan toe was, voordat de meest vanzelfsprekende dingen 'onbetaalbaar' werden. Op welk moment zijn we daarin gaan geloven? Onbetaalbaar was de opmerking tijdens de presentatie van de plannen: 'Wat kun je zelf?' Het antwoord werd niet gegeven, maar dat past dan kennelijk bij het spannende avontuur van de hedendaagse brandweer. Waarom alles zo concreet?

Uiteraard kwamen er ook vele managerstermen voorbij. Bij het woord: 'Gekazerneerd' haakte ik af. Ik raadt u aan morgen een brandblusser te kopen. Het is tijd dat ook u uw eigen verantwoordelijkheid neemt.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter

U bent hier