h

In ieders belang

8 oktober 2012

In ieders belang

De afgelopen dagen is er reuring ontstaan omtrent de opleiding van ROC in Batau die jongeren toe leidt naar een baan bij Defensie. Omdat deze jongeren nog te jong zijn om in dienst te treden, verzorgt het ROC een overgangsperiode waarbij de jongeren klaar gestoomd worden om uiteindelijk bij Defensie aan het werk te gaan. Het is mooi dat Nieuwegein een dergelijke opleiding heeft en ik heb veel respect voor wat deze leerlingen voor elkaar boksen hier. Niet alleen biedt het ROC kansen aan jongeren, Nieuwegein wil een divers aanbod bieden aan onderwijsmogelijkheden. Ook vindt SP over het algemeen dat scholen in de wijken en buurten gevestigd moeten zijn, tussen de mensen en bereikbaar voor iedereen. Maar dat is niet altijd gemakkelijk.

De opleiding van het ROC aan de Dasseweide, is geen gewone opleiding. Er wordt veel van de leerlingen gevraagd en dat betekent marcheren, drillen, tijgeren en over de stormbaan. Allemaal in de gezonde buitenlucht natuurlijk. Dagelijks zijn de leerlingen te vinden in de buurt van de school, vaak lopend met bepakking doorkruisen ze de buurten van Batau. Dat is allemaal logisch en ook nog prima. Toch is er veel weerstand ontstaan rondom de Dasseweide, de bewoners klagen steen en been over de overlast.

Wat de aard van de overlast is, dat moet wel goed uitgelegd worden. Bij verschillende artikelen op de site van RTV Utrecht over deze ophef onder de bewoners, wordt veel gezegd over de zaak. Het valt meteen op dat de bezwaren van de bewoners verkeerd worden uitgelegd. Uit mijn gesprekken met de bewoners heb ik begrepen men niets tegen de school en de jongeren zelf heeft. Het is een goede zaak dat Nieuwegein dit onderwijs biedt, en men spreekt respect uit voor de leerlingen die veel van zichzelf eisen. Maar wat is er dan aan de hand?

In augustus 2011 begon de gemeente met communiceren over de voorgenomen plannen om de opleiding uit te breiden en flink te verbouwen op de Dasseweide. Bewoners werden bijeen geroepen en men kreeg te horen wat er stond te gebeuren. Zoals gebruikelijk in Nieuwegein, helaas, werd de informatie als voldongen feit gepresenteerd. Om draagvlak in de buurt te hebben, is het veel slimmer om eerder te beginnen met voorlichten, bijvoorbeeld wanneer de vergunningsaanvragen nog niet lopen. Het komt vreemd over om bewoners inspraak te laten hebben, als de zaak al bijna in kannen en kruiken is. Hier begint de weerstand in de buurt en sindsdien is er weinig aan veranderd.

Een aantal actieve buurtbewoners hebben verschillende pogingen gedaan om tot afspraken te komen met de directie van het ROC. Ze wilden graag afspraken maken over de plaats van de stormbaan, het tijdstip van het ochtendappel, de tijden van bevoorrading door vrachtwagens, het aanzien van de buurt door terugplaatsen van groen, en dat soort zaken. Gepoogd werd om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren, en hiermee mogelijk te maken dat de opleiding gewoon kan voortbestaan. Helaas moesten de bewoners aanvaarden dat de leiding van de school hun adviezen en verzoeken tot nog toe in de wind geslagen heeft. Hiermee is een belangrijke kans gemist.

Vandaag kreeg ik van twee buurtbewoners ook signalen dat het ROC de jongeren laat trainen op de speel- en sportvelden rondom de Dasseweide. De kinderen die daar spelen voelen zich weggejaagd, en de speeltoestellen zouden het te verduren hebben door de onstuimigheid van de trainende leerlingen. Pogingen van de betreffende bewoners om dit aanhangig te maken bij de gemeente, liepen nog op niets uit.

Het lijken allemaal kleine onderwerpen. De irritatie loopt op door opeenstapeling van deze zaken. Omdat ze onopgelost blijven en omdat de gesprekken met de schoolleiding en de gemeente niets opleveren, komen de partijen steeds meer tegenover elkaar te staan. Dat is echt jammer, want ik geloof in een goede oplossing op de Dasseweide. De schoolleiding en de bewoners moeten opnieuw met elkaar in contact gebracht worden. Wat mij betreft heeft de gemeente hierin een belangrijke aanjagende en bemiddelende rol. De oplossing is in ieders belang.

Martijn Stekelenburg,

Fractievoorzitter SP Nieuwegein

U bent hier