h

Zeg geen nee tegen SP of je krijgt Rutte 2!

5 september 2012

Zeg geen nee tegen SP of je krijgt Rutte 2!

Laat ik beginnen te zeggen dat ik iedereen in deze verkiezingscampagne het succes gun. Zeker Samsom ook, die steeds beter gaat scoren. Als ik iets wil, is het een links blok. Als dat er kan komen door Samsom de grootste te laten zijn, dan heeft dat mijn zegen. Wat niet wegneemt dat we er nog een week zelf stevig tegenaan gaan om onze kansen zo groot mogelijk te maken natuurlijk. Maar Samsom, die nota bene een lijstverbinding met ons is aangegaan, weigert openlijk te kiezen voor een links blok.

Op de vraag met wie ze willen samenwerken na 12 september, wordt een vaag antwoord gegeven waarbij verschillende partijen als mogelijke partners worden genoemd. Waarom SP niet als eerste wordt genoemd als natuurlijke partner? Ja daar heb je die oude vertrouwde PvdA weer. O wee, als de SP zich eens kan bewijzen in een regering! Dan kan dat argument nooit meer gebruikt worden om ons erbuiten te houden. Een andere reden is er namelijk niet.

Het bovenstaande plaatje is natuurlijk vooral om te lachen, maar het bevat wel een grote kern van waarheid. Het gedraal van Samsom om de SP als coalitiegenoot aan te wijzen, leidt er straks waarschijnlijk toe dat je bij een stem op Samsom, Rutte erbij krijgt. Als iets in mijn ogen een reden is om op de SP te stemmen is dat het wel. De toestand van Nederland vraagt om echte keuzen en met name een heldere richting. Het laatste dat we nodig hebben is een halfbakken coalitie in het midden. Dan etteren onze problemen maar door tot nog grotere ingrepen nodig worden.

De VVD spint natuurlijk garen bij dit gedraai van Samsom die als het ware steeds een stap opzij en weer terug doet doet om Roemer en de SP uit beeld te krijgen. Maar er is meer nodig om te SP uit het voetlicht te houden. Hoewel de debatten van de afgelopen tijd alleen maar waren gericht op het afvangen van vliegen en op de onliners, zal de keuze van de kiezer straks meer over de inhoud gaan. Welke kant gaan we op met Nederland? En doen we dat met een premier die heldere keuzen durft te maken? Of kiezen we voor een leider die iedereen als zijn vriend beschouwd, tot duidelijk wordt na de verkiezingen, wie in ruil zijn vriend wil zijn? Het opportunisme druipt ervan af en toont aan dat de PvdA regeren nog altijd belangrijker vindt dan wat er met die bestuurlijke macht te bereiken valt.

Laten we hopen dat ik me vergis. Laten we hopen dat Samsom in zijn hart de SP het liefst aan zijn zijde ziet om Nederland op een sociale manier uit de economische crisis te krijgen. Wat de PvdA nog steeds te veel bezig houdt op dit moment is een heel ander soort crisis. Dat heet een identiteitscrisis.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter SP Nieuwegein

U bent hier