h

Sociale woestenij of een eerlijke samenleving?

9 september 2012

Sociale woestenij of een eerlijke samenleving?

Nu de campagne haar laatste fase ingaat begint vooral de VVD nattigheid te voelen. In een interview in actiekrant de Telegraaf (die nooit te beroerd is om alles wat niet rechts riekt in een kwaad daglicht te stellen), roept de lijsttrekker en premier van alle welgestelde Nederlanders Mark Rutte dan ook dat links een gevaar voor Nederland is. Eerder riep hij dat PvdA, SP en GL, ja alles wat links is of zich links noemt voor hem een pot nat is. Het zijn socialisten zei hij op zijn congres een paar weken terug, nou en dan weet je het wel, met die socialisten. En zijn geschiedkundige achtergrond gebruikend (met een studieduur van 8 jaar), verwees hij naar de periode van het kabinet Den Uyl dat Nederland naar de rand van de afgrond zou hebben gevoerd. Gelukkig was er daarna het ferme CDA/VVD kabinet van Agt en Wiegel dat orde op zaken stelde. Mark Rutte las aldus voor uit een door hem zelf geschreven sprookjesboek. En het VVD volk genoot en klapte haar handen stuk want dat soort flauwekul gaat er bij de VVD stemmer in als oneerlijk verdeelde koek.

En nu wil Mark dus verder regeren. Na het land te hebben opgezadeld met snelwegen waar 130 km kan worden geracet, een stijging van werkeloosheid zoals die in geen jaren meer is vertoond en een record aantal faillissementen, vindt hij het tijd worden om de handen eens uit de mouwen te steken. Twee jaar lang heeft hij samen met zijn kompanen van CDA en PVV met de armpjes over elkaar gezeten en het land zienderogen laten afglijden naar de situatie van nu.

Als de VVD nog langer dit land regeert gaan we zo goed als zeker een sociale woestenij tegemoet. Dan zal het ontslagrecht worden hervormd, wat inhoudt dat werkgevers op een snelle en geruisloze wijze personeel de dan beperkte uitkering in kan schoppen, wordt het al per 1 januari aanstaande verhoogde eigen risico in de zorg nog eens flink verhoogd met een eigen bijdrage van 150,- en worden sociale werkplaatsen zo goed als ontmanteld. Om maar eens wat te noemen..

Je kan gerust stellen dat nog meer RutteRechts kan leiden tot sociale omstandigheden vergelijkbaar met de situatie in zuid Europa: keiharde, nietsontziende draconische bezuinigingen, die leiden tot verpaupering in grote delen van onze samenleving. De contouren zijn al zichtbaar, zie de situatie rond de voedselbanken, en de oplopende en niet meer af te lossen schulden van duizenden mensen.
De VVD voelt nattigheid, en terecht. Zij weet dat bij een linkse regime change al die privileges die de VVD voor welgesteld Nederland koste wat het kost in stand wil houden, in sneltreintempo zullen worden aangepakt om een rechtvaardiger, eerlijker en socialer verdeling van de koek te realiseren.

Het fantasieboek van Mark Rutte moet nu definitief dichtgeklapt worden. Het VVD verhaal is verteld en kent geen happy end. De enige garantie dat het Rutte horrorboek ook daadwerkelijk niet heropend kan worden is een zo groot mogelijke SP. Groot, groter grootst, dat zou het mooiste zijn. De peilingen laten een ander beeld zien maar dat blijven maar peilingen. Want op verkiezingsdag beginnen alle partijen gewoon op 0. Sociale woestenij of een sociale, menselijke samenleving? Dat is de keus.

Geef RutteRechts geen kans, stem SP.

Emile Grivel

U bent hier