h

De daad bij het woord voegen

1 september 2012

De daad bij het woord voegen

De VVD is een stoere partij. Ik neem aan dat u dat ook vindt. Leuzen zoals hierboven zijn per definitie stoer niet waar? Vaak zijn ze ook verregaand ongenuanceerd en dat maakt het nog stoerder. Kortom: zeer bruikbaar bij verkiezingen. Laat het net verkiezingstijd zijn!

Laten we eens wat leuzen doornemen. Daar gaat ie: Wie hard werkt verdient beter! Dit is feitelijk onjuist natuurlijk. Er wordt nergens zo hard gewerkt als in de thuiszorg en het onderwijs. Evenwel zijn de salarissen daar abominabel. Dan: De economie kan wel wat VVD gebruiken! Mijn hemel, zouden ze dit echt menen? Hoe erg moet het worden voor men doorheeft dat het juist het liberale beleid is, dat ons in de ellende heeft gestort? Mijn stelling zou eerder zijn: Liberalisme is dodelijk voor iedere economie!

Ook mooi: Er is maar een partij van de arbeid: de VVD! Ah ja, de VVD is zichzelf nog meer kwijt dat de PvdA!? Nee dat is een dubbele tegenstelling in dit verband. Dan een cryptische: Blauw op straat? Ik zie alleen maar groen! Met deze leus in het achterhoofd gelijk de volgende: Laat het groen niet links liggen! Ik ben de draad kwijt, al hoop ik dat dat tijdelijk is, gezien het VVD standpunt over de GGZ en eigen bijdragen.

Er is meer: Hyphotheekaftrek staat bij ons als een huis! Dat geloof ik meteen, de vraag is hoe lang nog aangezien de villasubsidies de huizenmarkt compleet verkracht hebben. Je betaalt vier keer voor een huis wat het in stenen waard is. We stomen door naar: Grenzen dicht voor wie ze overschrijdt! Dit is stoerder dan alle voorgaande leuzen. Daarnaast snijdt de VVD zich hiermee zelf in de vingers aangezien ze zelf de grenzen van de tolerantie en de menselijke maat in verregaande maten overschrijden. Om ze allemaal de grens over te zetten gaat te ver....?

Het houdt niet op: Vandalen gaan betalen! Ik ben bang dat zonder de SP het tegendeel waar zal zijn. De graaiers in de financiele markten keren zichzelf alweer torenhoge bonussen uit. De vervuiler betaalt niet? Mijn verwarring over de milieustandpunten van de VVD, zie hierboven, wordt nog groter.

Even een open deur dan: Minder overheid is minder belasting! Je ziet hier reeds dat de VVD niet graag verder door denkt, het blijft even bij een statement. Dat klinkt leuk tot je wel nadenkt en je herinnert wat we met die belastingen ook weer allemaal deden. Vaak nuttige dingen als politie, brandweer, onderwijs, zorg, moet ik verder gaan? De logica hier valt te vergelijken met het statement: Minder onderwijs is minder schooluitval. Ik zeg er meteen bij: deze is niet van de VVD en heb ik zelf bedacht, dat u niet in de paniek schiet. Dit is nog geen VVD beleid hoor!

Niet doorschuiven maar aanpakken! Weer wat cryptisch; wat ik wil aanpakken, wil de VVD juist weer doorschuiven. Denk even aan het aanpakken van de graaiers, de villasubsidies, de bureaucratie enzovoorts.

Ik rond af. De allermooiste blijft de eerste uit het plaatje hierboven: Handen uit de mouwen in plaats van hand ophouden! Vandaag spraken wij op de verkiezingsmarkt een oud wethouder van de VVD die in 2006 afscheid nam van het politieke werk. De wachtregeling viel hem ten deel, ach wat een treurnis! Wie hard werkt verdient beter zo stelt de VVD. Dat geldt kennelijk niet voor de VVD zelf. Deze wethouder maakt al die tijd al gebruik van een riante regeling van 4000 euro netto in de maand. Sollicitatieplicht heeft hij niet en dat lijkt hem niet te deren. De handen komen nog niet uit de spreekwoordelijke mouwen.

De reacties en vragen van veel mensen op verkiezingsmarkt vandaag maakten me opnieuw duidelijk in wat voor een crisis we ons eigenlijk bevinden. De economische crisis is voortgekomen uit een morele crisis en zie daar ons echte probleem. De VVD heeft er in de afgelopen jaren alles aan gedaan om de moraliteit uit de samenleving weg te slaan. Een ander verwijten waar je jezelf schuldig aan maakt, dat is wat het vertrouwen in de hedendaagse politiek kapot heeft gemaakt. Ik hoop dat u weet wat u doet als u gaat stemmen op 12 september. Het is tijd voor politici die doen wat ze zeggen en op 13 september de daad bij het woord voegen. Het is tijd voor Nieuw Vertrouwen.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter SP Nieuwegein

U bent hier