h

Weet wat je doet op 12 september!

27 augustus 2012

Weet wat je doet op 12 september!

De afgelopen weken is de aanval op de SP geopend. Opvallend zijn de uitspraken van Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, en VVD-leider Mark Rutte. Vooral de sterke one-liners zonder inhoud vielen op. Uitspraken als 'Het SP-programma is een ramp voor Nederland' (Wientjes) of 'Het socialisme is het nieuwe gevaar voor Nederland' (Rutte) spraken voldoende tot de verbeelding.

Bernard Wientjes vreest dat de export instort en dat het banen gaat kosten. Hij pleit voor rust in de politiek. Geen populisme meer van de SP. Dat leidt tot spanning in de samenleving. Wientjes die al jarenlang een marionetpop is van het Nederlands bedrijfsleven kan beter zijn mond houden. Het is Wientjes die begin dit jaar een pleidooi heeft gehouden voor een algehele nullijn. Het is Wientjes die toegestaan heeft dat de top bij de grote bedrijven 10 tot 20 procent erbij hebben gekregen. Het lijkt erop dat Wientjes de ordinaire zakkenvuller is die vanuit zijn bureaustoel met one-liners gooit om het land te destabiliseren voor eigen economisch gewin.

En nu afscheid nemend premier Rutte. De beste man vindt het socialisme een gevaar voor Nederland. Uitspraken als 'Socialisme is als een boemerang. Dat gaat razendsnel voorwaarts maar je krijgt de klap extra hard in je gezicht terug' . Of ' Als de socialisten de macht hebben dan is uiteindelijk iedereen gelijk. Want dan is iedereen arm. Socialisten maken de welvaart kapot'. Rutte vergeet dat zijn ideologie, namelijk het liberalisme, ons in een economische crisis heeft gestort en niet het socialisme. Het liberalisme streeft naar een vrije markt waarin de overheid zich terughoudend opstelt. Het resultaat is hogere energieprijzen, marktwerking in de zorg, eurocrisis, slecht openbaar vervoer en ga zo maar door. In het kader van de vrije markt was de reactie van topman Wim van der Leegte, eigenaar van VDL, opvallend. Hij vind dat de Nederlandse overheid voor 5 tot 10 procent aandelen moet kopen van Nederlandse multinationals om belangrijke besluiten te sturen. Kortom het liberalisme heeft van de samenleving een experiment gemaakt waar cijfers, winst en vooral geld belangrijker zijn dan mensen.

Om met een one-liner te eindigen: 'Een stem op de SP is een stem die garant staat voor een sociaal beleid'.

Jimmy Rijken, actief SP lid

U bent hier