h

Stroomstoring

24 juni 2012

Stroomstoring

Nieuwegein was weer eens wereldnieuws in Nederland: een grote stroomstoring en iedereen dus in rep en roer. De media waren er als de kippen bij om obligate gesprekjes te voeren met 'de getroffen Nieuwegeiner'. Verslaggevers op en rond City Plaza, maar ook in de wijken. En het moet gezegd: velen waren ook echt getroffen Omdat bijvoorbeeld de liften in de flats niet meer werkten of telefoons niet gebruikt konden worden. Vooral oudere mensen kwamen, gelukkig kortstondig, in een ongevraagd isolement terecht.

Ook winkeliers waren de pineut. Rolluiken gingen niet meer open of dicht, de verlichting deed het niet of de koeling was uitgevallen. En vooral dat laatste leidde tot bezorgdheid omdat de verkoopbaarheid van de vele gekoelde producten per storingsuur achteruit holde. Hoe langer de storing duurde, hoe groter de financiele schade. Door de supermarkten werd daarom massaal overgegaan tot het leeghalen van alle koelcellen en vitrines om de daarin opgeslagen waren zo snel mogelijk in containers te dumpen.

Op dat moment leek dus nergens te worden overwogen om bijvoorbeeld voedselbanken te voorzien van onverkoopbaar geworden, maar nog wel bruikbare producten. Maar waarom eigenlijk niet? Een enorme gemiste kans om juist op een dergelijk ogenblik verder te kijken dan een eventueel dreigend omzetverlies. In deze tijd waar door het asociale VVD/CDA/Kunduz beleid voedselbanken geconfronteerd worden met een sterk groeiende klandizie, maar ook tegelijkertijd te maken hebben met afnemende aanlevering van producten, was dit een uitgelezen moment om aan dat laatste wat te doen.

Wat nu blijft hangen is het televisiebeeld van containers vol afgedankte, kostbare etenswaren. Sommigen zouden er schande van spreken. Wellicht dat de lokale politiek hier eens initiatief in kan nemen door bijvoorbeeld met Nieuwegeinse winkelbedrijven te bekijken of hierover afspraken te maken zijn. Maar ja, zolang sommige Nieuwegeinse politici zich tijdens een grote stroomstoring alleen maar druk maken over het wel of niet aanwezig mogen zijn op een persconferentie zal dat er waarschijnlijk niet snel van komen.

Emile Grivel

U bent hier