h

En dan nu... campagne!

27 juni 2012

En dan nu... campagne!

Zojuist sloot de gemeenteraad voor de laatste keer de vergadering voor het zomerreces. In september komt de raad weer bij elkaar en dan gaat het circus weer los. Een verschil met andere jaren, dat wel. Tegen die tijd is bekend wie de verkiezingen heeft gewonnen voor het landelijke parlement. Op 12 september zou er wel eens een aardverschuiving kunnen plaats kunnen vinden in het politieke speelveld. En dat is hard nodig. Ik keek vanavond weer eens om me heen en dacht:'Tijd dat het systeem eens stevig op de schop gaat'. En ik had weer alle reden om dat te denken.

Niet dat er veel spannends op de agenda stond. Integendeel. We hebben gestemd over de bouw van een Brede School in Hoog Zandveld. Iedereen was het allang over eens dat die er moet komen. Toch vinden dan veel fracties dat er stevig gedebatteerd moet worden over de details. En als ik zeg details, dan het liefst de futiele details natuurlijk. Dat is de meeste raadsfracties wel toevertrouwd. Die spreektijd moet op!

Dan ging het over het nieuwe beleid voor de schuldhulpverlening wat door de landelijke overheid verplicht wordt. Gemeenten dienen hier beleid op te maken en uit te voeren. Ja zo af en toe komt er iets goeds uit Den Haag! Ook hier weer ellenlange betogen, om vervolgens mee te maken dat het voorstel unaniem wordt aangenomen. Als ik dat zie denk ik:'Dat kan en moet anders'. Wie mijn columns vaker leest weet dat ik niet altijd een hoge pet op heb van bepaalde partijen en hun manier van politiek bedrijven. Vanavond was geen uitzondering. We hadden binnen een uur buiten kunnen staan, maar dan duurt het toch weer de hele avond.

Het summum was uiteraard het onderwerp van het papierloos vergaderen. Om geld en het milieu te sparen, ontvangen de raadsleden geen dikke enveloppen meer op vrijdag, maar een bestand op hun iPad. Die Ipad krijgt men in bruikleen, daar heeft de SP ook voor gepleit. Natuurlijk waren er weer wat fracties die vonden dat die iPad na afloop van de raadsperiode cadeau gedaan moet worden aan de raadsleden onder het mom van 'ze zijn toch al afgeschreven'. Daar kan ik nog het slechts tegen van al het schaamteloze geneuzel. Raadsleden in Nieuwegein krijgen 900 euro netto voor die vergaderuren. Daar kan je vier jaar lang elke maand de duurste iPad voor kopen. Laten we die afgeschreven apparaten, die nog prima zijn natuurlijk, aan scholen geven in onze stad. Dan hebben ze een prima bestemming, en niemand kan van graaien worden beschuldigd.

In de aanloop naar 12 september laat SP zien waar ze van gemaakt is. We gaan uitpakken als nooit te voren om het tij te keren tegen de graaiers, de bonusgrijpende bankiers, het pluchevlees, de bureaucraten, de splinterpartijen, de schaamteloosheid, het individualisme, het gekanker, het gezeur, het geneuzel, en vooral: tegen de apatische politici die al veel te lang ons land hebben bestierd.

In de komende maanden zult u zien dat we het menen. Het is menens nu en SP gaat een goede verkiezingsuitslag tegemoet. Onze tegenstanders zullen het moeten toegeven op 13 september: Het is tijd voor nieuwe politiek!

Martijn Stekelenburg

U bent hier