h

Geweldloos verzet werkt ook in Egypte

5 februari 2011

Geweldloos verzet werkt ook in Egypte

Het Egyptische leger stelt zich nog steeds passief op, in Alexandrie hebben zich wel rellen voorgedaan. Het leger heeft daar een paar keer in de lucht geschoten om demonstranten uit elkaar te houden en in een rijke wijk zijn enkele duizenden pro-Mubarak de straat opgetrokken met afbeeldingen van hun leider. Oppositieleider ElBaradei heeft het leger opgeroepen om een eind te maken aan de aanvallen van Mubarak-betogers op antiregeringsbetogers. Er is bewijs dat agenten met burgerkleding de menigte opstoken. Deze hadden pasjes bij zich van de politie, veiligheid en de geheime politie.

Op dit moment klinken er schoten, het is wel rustiger verder. Tegenstanders van Mubarak hebben plaatsen in genomen buiten, ambulances staan in positie, leger staat paraat. Waar kwamen de pro-Mubarak mensen vandaan? Georganiseerd door het regime. Pro- Mensen zijn boos omdat ze niks meer verdienen, politie grijpt niet in, burgers knappen het vuile werk op. Meer dan een miljoen mensen eisen het aftreden, winkelcentrums compleet vernield door plunderingen, prijzen zijn vertienvoudigd, de politie is ook tegen Mubarak. De rijke mensen hebben zich ook verzameld, die willen niet dat er dingen gaan veranderen. Het land stort in, volgens hen.

Elke dag wordt er gedemonstreerd. Zo te horen zijn ze niet van plan hun mening te veranderen, Mubarak moet weg. In de negen dagen dat het nu duurt heeft het al 300 levens gekost. Uit de hand gelopen?? Ze hadden gehoopt dat hij zelf op zou stappen. Hij schuwt niets. Chaos of stabiliteit? Hij mobiliseert, jut mensen op, zij maken uit wie er president is en niet het volk. Het leger is bang geloofwaardigheid te verliezen, wil onpartijdig lijken.

Mubarak zegt dat de oppositie leider ElBaradei van Amerika is. Kan nog alle kanten op gaan. Moslimbroeders zijn volgens sommige Egyptenaren geen bedreiging, dat heet democratie volgens hen. Tot nog toe heeft Mubarak alleen bekend dat hij zich niet herkiesbaar op gaat stellen.

Harry van Bommel en Jan Marijnissen zeggen; verschillen groot tussen arm en rijk, weer een kleine kliek die zich verrijkt. In het kader van de mensenrechten wordt een oogje dichtgeknepen. Je riskeert gevangenisstraf als je in die landen zegt dat alles beter kan en moet.
Een ding is duidelijk: Ook in Egypte zullen overheersers gaan zien dat geweldloos verzet het meest krachtige middel is om slecht bedoelende leiders te verdrijven.

Patrick van Ettekoven

Kijk ook hier

U bent hier