h

Een koe in de wei is ook natuur!

14 februari 2011

Een koe in de wei is ook natuur!

Zojuist keek ik naar het lijsttrekkersdebat met de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer. Hierin schitterde Tiny Kox voor de SP met enige gevleugelde uitspraken. Maar daar kom ik zo op. Bij opening van de discussie wandelden we even langs de verkiezingsleuzen van de verschillende partijen. Nou die mochten er wezen.

De VVD heeft de volgende: Een koe in de wei is ook natuur! Ja en open deuren zijn kennelijk ook een verkiezingsleus. Wat wil de VVD hiermee zeggen? Uitleg van VVD lijsttrekker Loek Hermans: Laat mensen nu eens zelf kiezen, de overheid moet niet alles regelen. Daar werd ik niet direct veel wijzer van. Ik ging eens op zoek naar wat VVD standpunten over natuur uit de provincie:

Limburg: De VVD streeft naar een verbreding van het begrip natuur.
He dat is gek, dus natuur is toch meer dan een koe in de wei?

Noord Holland: Bewust omgaan met de natuur.
Bewustwording bij koeien? Nee dat kan het niet zijn.

Landelijk: Niet eindeloos praten, maar knopen doorhakken en wegen aanleggen.
Kijk daar spreekt de VVD! Maar waar blijft de koe dan na het hakken?

Ook landelijk: Voor het Nederlandse natuurbeleid moet de komende jaren de focus liggen op kwaliteit en niet op kwantiteit.
Koeien en kwaliteit? Dus minder koeien maar dan betere koeien? Waarschijnlijk door marktwerking of zo?

Friesland dan: Toeristische natuurbeleving bestaat bij de gratie van onze natuur. Regeltjes mogen er niet toe leiden dat natuurgebieden worden afgesloten voor recreatief medegebruik.
Aha, wij mogen ook in de wei gaan staan of zo? Ziet VVD mensen als koeien? Ik begin bang te worden!

Brabant volgt: Grote aaneengesloten natuurgebieden bieden kansen voor de biodiversiteit en ruimte voor recreatief gebruik en wonen aan de randen van de natuur.
Een achtertuin met een koe erin is ook een weiland? Nee, het blijft allemaal raadselachtig en de attente lezer raakt alleen maar nog meer in verwarring.

Moeten we misschien meer naar de daden kijken dan de woorden bij de VVD? Goed het onderwijs dan. VVD bezuinigt niet op onderwijs volgens Hermans. Alles bij elkaar opgeteld en afgetrokken besparen we maar een beetje. Driehonderd miljoen is niet veel voor de VVD dat weet ik wel. Toegegeven, echt bezuinigen doe je op de JSF: 20 miljard euro. Maar daar kiest de VVD niet voor gek genoeg. Met de JSF kunnen we in een klap het onderwijs redden en de zorg weer op een beschaafd niveau brengen. Daar houdt de VVD zich niet mee bezig blijkt wel.

We zijn alleen onderwijsbudgetten aan het verschuiven, vervolgt Hermans.
Ja zeker! Het schuift naar rechts en richting de villabezitters, topmanagers, bonusgraaiers en bankiers. Alleen zij kunnen hun kinderen nog naar school sturen straks.

Het gaat om internationale concurrentie! Topopleidingen!
Ja daar zat de leraar op de basisschool op te wachten. Internationaal concurreren? Met wie in vredesnaam? Met een basisschool in Hongarije?

Er zijn uitgaven in het onderwijs die niet effectief zijn!
Zou hij al die managers bedoelen die de laatste jaren het onderwijs kapot hebben gemaakt? Of gaan we een staartdeling voortaan nog maar voor de helft uitwerken of zo? Stoppen bij de cijfers achter de komma? Is dat effectief genoeg? Je lacht je haast een breuk met dit soort uitspraken.

Tiny Kox redt de discussie:
De VVD is bezig van de samenleving een verzameling individuen te maken. Bezuinigingen gaan te snel en te dom. Er ontstaat werkeloosheid en die werkloze mensen kunnen straks de economie niet meer laten groeien. Simpelweg omdat ze geen baan hebben en niet meer consumeren. Om economisch te groeien moet je eerst investeren in onderwijs. Dat zouden ondernemers moeten snappen: eerst investeren, dan oogsten. Dit werd ook gezegd bij de studentenprotesten. Zijn die studenten nou zo slim of is de VVD zo dom?

U mag het antwoord zelf invullen. Die koe in het weiland zullen we in elk geval nauwelijks meer zien staan als we met 130 langsrazen..

Martijn Stekelenburg

U bent hier