h

Naar Rutte luisteren of naar onszelf?

17 januari 2011

Naar Rutte luisteren of naar onszelf?

Gister hoorde ik tijdens de manifestatie Een ander Nederland Jan Mulder in zijn column zeggen dat we juist niet meer moeten luisteren naar de mensen. Deze zin deed me wel wat. Zie de huidige crisis. Het verleden en het huidig rechtse neoliberalisme laten zien dat de marktwerking geen oplossing is. Zelfs de uitvinder van dit systeem, Alan Greenspan geeft dit toe. Eigen belang staat nog steeds voorop en met dit rechtse minderheidskabinet zie ik alleen maar meer vervreemding van elkaar. Individualisme staat hoog in de top 10 terwijl we allemaal deel zijn van een wereld. Een wereld die behouden moet blijven maar kapot gaat aan macht, kapitaal en een oneerlijke verdeeldheid die niet stopt. Daar had Jan Mulder gelijk.

We varen steeds verder af van eerlijkheid en democratie. En wat komt daarvoor in de plaats? Hardere maatregelen, meer wantrouwen en veel mensen die de dupe gaan worden.. Rutte, waar ben je mee bezig? Toch willens en wetens vasthouden aan je principes dat je zelfs de koningin schoffeerde?? Je hoeft niet voor het Koningshuis te zijn, maar ik denk wel dat de Koningin meer ervaring heeft in het besturen van een land dan jij. Persoonlijk denk ik dat hij eerst eens wat moet meemaken.

En wil Wilders eerst eens wat beloftes nakomen? Of gebiologeerd blijven om artikel 1 te schrappen uit de Grondwet. Dat artikel gaat over discriminatie, en ons land heeft een multicultureel karakter. Iedereen hoort gelijkwaardig behandeld te worden en dat is niet zo nu. Er hoort een belangrijk fundament te zijn om het dak van ons land en de wereld te dragen. Hebben deze bodemloze vaten geen emoties? De Ontdekking van de Hebzucht (niet van Mulisch) zorgde voor verwarring bij me. Nu niet meer. Ik zie de crisis nu meer als een gebrek aan empathie.

De groep die het meest schuldig is aan de crisis, zijn de beleggers, aandeelhouders, grootbankiers, enzovoorts. Roekeloos met geld omgaan want er is geld genoeg, hoorde ik. Ze moeten zichzelf eens aankijken en zich afvragen: hebben wij genoeg? In veel gevallen zullen ze merken dat ze nooit genoeg hebben.

Ik ben niet rijk, maar ik heb genoeg. Ik ben tevreden. Ik heb geen wensen en geen verwachtingen naar meer. Ik heb wel hoop. Hoop op verandering van het huidige gedrag. Je kan de economie stimuleren, maar als er geen groeiende economie meer is dan zal je toch bij jezelf moeten gaan kijken wat er moet veranderen, want daar begint het.

Patrick van Ettekoven

U bent hier