h

2011: het jaar van de centen of van de mensen?

7 januari 2011

2011: het jaar van de centen of van de mensen?

Nauwelijks is het nieuwe jaar van start gegaan, of de eerste onheilstijdingen zijn alweer losgelaten. Behalve verhalen over een komende griepgolf (elk jaar weer hetzelfde liedje) zal dit jaar in Nederland vooral in het teken staan van de grote grijze golf. Ongeveer 120.000 mensen bereiken tussen 1 januari en 31 december de pensioenleeftijd van 65 jaar. RTL Nieuws kondigde een item over deze grijze golf aan met de toegevoegde vraag hoeveel ons dat dit jaar allemaal zal gaan kosten. Die vraag symboliseert precies de tijdgeest van de zogenaamde modernisering. Mensen die hun pensioenleeftijd halen kosten de samenleving dus geld. Deze pensioengolf (wellicht dat anderen willen spreken over een grijze tsunami) is in de ogen van veel cijferaars een zeer slechte economische zaak.

Jarenlang hebben mensen gewerkt om nu te horen te krijgen dat ze zich eigenlijk de ogen uit hun kop moeten schamen dat ze met pensioen gaan. En hoe ouder ze worden hoe meer geld het kost. Want letterlijk alles wordt tegenwoordig uitgedrukt in geld. Het is de tijdgeest van de kosten/batenanalyses, de winstverwachtingen en de zucht naar winstmaximalisatie. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook bij de overheid, in het onderwijs, bij de gezondheidszorg, het openbaar vervoer en noem maar op. En het gebeurt op alle niveaus: internationaal, landelijk, provinciaal en lokaal.

Kijk om u heen en zie waar men de prioriteiten legt: bij het geld. Het binnenhalen en binnenhouden van zoveel mogelijk euro's is de leidraad bij bijna alle beleidsbeslissingen. De Amerikanisering is in volle gang en lijkt niet meer te stuiten. Tenzij...

Er eindelijk eens een overheid komt die paal en perk stelt aan die ongebreidelde hebzucht. Een overheid die doorgeschoten vermarkting durft terug te draaien, een overheid die duidelijk kiest voor alle mensen en niet alleen voor hen die het minste kosten en het meeste opbrengen. Wordt 2011 een jaar van de centen of van de mensen? Eerste ronde: 2 maart, Provinciale Statenverkiezingen. Verkiezingen die dit keer veel verder gaan dan de eigen provincie en die, zij het via een omweg, meer dan ooit mee gaan bepalen wat voor een politiek beleidsjaar 2011 zal gaan worden.

Emile Grivel

U bent hier