h

Moderne slavernij als Kerstboodschap

15 december 2010

Moderne slavernij als Kerstboodschap

Ik begin een patroon te ontdekken. Daar waar ik al eerder schreef hoe de gemeenteraad werkt en hoe de stemming bepaald wordt, zag ik vanavond opnieuw hoe dat gaat. De conclusie op voorhand is: een kringgesprek in een kleuterklas doet meer recht aan een maatschappelijke discussie dan het oningelichte gekakel van veel volksvertegenwoordigers in onze gemeenteraad.

Vandaag gold ook weer: hoe serieuzer het onderwerp, hoe meer aanleiding voor veel partijen om de stemming extra jolig in te zetten. Op voorhand is het voorstel voor deze partijen eigenlijk al een hamerstuk. Soms houden ze wel eerst een heel hoogdravend verhaal met allerlei protesten. Wat ze er vervolgens niet van weerhoudt om alsnog in te stemmen met inhoudelijk slechte en asociale voorstellen. Dit is ongeveer de lokale PvdA in een notendop.

We besloten vanavond dus over de participatieverordening. Zoals ik al schreef is SP weer degene die de andere raadspartijen moet waarschuwen voor dreigende problemen. Kern van het participatiebeleid is om mensen aan het werk te helpen wanneer deze al lang zonder uitzicht in een uitkering zitten. SP is daar voor. Voor mensen is dit echt beter en ze voelen meer voldoening als ze aan de slag zijn. Het biedt ook kans op regulier betaald werk en dat is echt een goed idee.

Deze gedachte rechtvaardigt het ook om mensen aan het werk te zetten met behoud van uitkering. Dat wil zeggen wanneer dat voor een bepaalde tijd is. Standpunt van de SP is dat je niet mensen langer dan drie maanden onder het sociaal minimum mag laten werken. Na drie maanden kun je mensen laten instromen in regulier werk waar een minimale beloning tegenover staat. Zo hebben we dat met elkaar afgesproken toen we het Sociaal Minimum Loon bepaalden.

Ook moet je ervoor zorgen dat als mensen aan de slag gaan voor het bedrag van een uitkering, dat ze minimaal dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen als andere werknemers. Ons amendement hierover vond bij Leefbaar Nieuwegein geen ingang. 'We vinden het amendement onnodig', aldus Jacqueline Verbeek van Leefbaar. 'De verordening regelt dit al'. Mevrouw Verbeek had schijnbaar in de verordening iets weten te ontdekken dat er in het geheel niet in staat. Ja als je de stukken niet eens leest, is het moeilijk met een echte mening naar voren te komen. Hoe oliedom haar opmerking was, bracht VSP raadslid Herman Troost onder woorden toen hij over de SP voorstellen sprak:'Vreemd aan de orde van de wereld'. Dit had hij beter tegen Leefbaar Nieuwegein kunnen zeggen.

Kern van ons betoog was dat als je mensen aan het werk zet onder het sociaal minimum, je feitelijk betaalde arbeid aan het devalueren bent. De hoogte van de bijstandsuitkering wordt zo vanzelf het nieuwe Wettelijk Minimum Loon. Helemaal bont maakte Evert van Linge het. Dit commissielid en ex-wethouder van de VVD zei doodleuk tijdens de borrel na de raadsvergadering: 'Ik snap niet hoe mensen van een bijstandsuitkering kunnen rondkomen'. Zou hij wel weten dat de VVD heeft voorgesteld om deze schamele uitkering van 650,- per maand, nog eens met 2000,- per jaar te gaan korten? Nee kennis, inzicht en enig inlevingsvermogen worden bij veel raadsleden niet in ruime mate aangetroffen. Gepaste diepe schaamte al helemaal niet. Van Linge kwam vast prima rond van een jarenlange riante wachtgeldregeling.

Zo hebben we in Nieuwegein een nieuw dieptepunt bereikt. Niet alleen worden mensen voor een grijpstuiver aan het werk geschopt. Ook heeft de politiek aangetoond verder af te staan van mensen en hun problemen dan ooit tevoren.

Met deze realisatie ga ik het Kerstreces in.

Martijn Stekelenburg

U bent hier