h

Verrassend optreden van Tiny Kox in Poelzicht

16 november 2010

Verrassend optreden van Tiny Kox in Poelzicht

U heeft het allemaal kunnen zien vanavond, de PVV is ter verantwoording geroepen in de Tweede Kamer over de Lucassenzaak. Op de valreep kwam er nog een ander schandaal achteraan met betrekking tot James Sharpe die in Hongarije terecht gewezen is voor bedrog van klanten. Wat een mooie start van de avond! Nee dus, temeer omdat Emile Roemer hierdoor verhinderd was en in debat moest met een bloedruikende D66, GroenLinks en PvdA die een spoeddebat hadden aangevraagd.

Wat kun je je beter wensen dan dat Emile vervangen wordt door Tiny Kox, de fractievoorzitter voor SP in de Eerste Kamer. Bij veel mensen is Tiny onbekend, al is hij een socialist van het eerste uur. Begin jaren 70 heeft hij met Jan Marijnissen de grondlegging gedaan van de huidige SP, waarmee Tiny dus veertig jaar actief is in de politiek. En wat onthoud je veel als je al zolang meedoet!

De interviewers van het Politiek Cafe probeerden het Tiny moeilijk te maken met veel gewetensvragen. Ook de zaal maakte het hem niet makkelijk natuurlijk. Er is ook veel te bespreken tegenwoordig. De bezuinigingen maken het extra belangrijk om de juiste onderwerpen voorrang te geven. Maar het maakt het ook extra belangrijk om keuzen te maken op basis van de echte feiten. Dat valt niet altijd mee omdat mensen tegenwoordig overspoeld worden met halve informatie. Tiny legt dingen graag uit gelukkig.

Het ging vanavond onder andere over de WAJONG en de WSW waarvoor SP in actie is gekomen. De komende maanden moet de discussie op gang geholpen worden om de mensen met een arbeidshandicap niet achter de geraniums te laten belanden. Dat dit een ingewikkelde kwestie is, werd al snel duidelijk. We moeten in elk geval leren dat we het werk geschikt maken voor mensen en niet alleen proberen mensen geschikt te maken voor werk. Maar tot we dat voor elkaar hebben, moeten we deze mensen zeker niet aan hun lot overlaten. Lees hier meer over onze inzet hiervoor.

Het valt mij altijd weer op dat mensen verrast kunnen zijn over de SP, met name ondernemers. SP lanceerde een plan om de kleine ondernemers en het MKB te steunen. Er valt veel te verbeteren voor deze doelgroep. Zeker als je weet dat honderdduizenden kleine zelfstandigen op of onder de armoedegrens leven. De overheid kan daar veel in betekenen. Warrige aanbestedingsprocedures die veel tijd en geld kosten brengen de ondernemer tot wanhoop bijvoorbeeld. Zeker als blijkt na het invullen van die papierwinkel dat de gemeente de opdracht aan een bedrijf buiten Nieuwegein gunt. Zo mist de gemeente de kans de eigen werkgelegenheid en lokale economie te stimuleren. Het plan van de SP zal hopelijk bijdragen aan verbeteringen. Daar wordt met de Nieuwegeinse ondernemers snel verder over gepraat.

Leuk was te zien dat Tiny warm ontvangen werd na afloop door de zaal. Ik heb gehoord dat ze hem opnieuw willen uitnodigen;)

Martijn Stekelenburg

U bent hier