h

Eenmansfracties leggen het af tegen sluwe raad

25 november 2010

Eenmansfracties leggen het af tegen sluwe raad

Dit jaar startte de gemeenteraad na de verkiezingen met 11 fracties in de raad. Dat is erg veel wanneer je beseft de raad 33 zetels heeft en de collegepartijen ongeveer de helft van die zetels bezet houden. Een ding is zeker, zoveel fracties zorgen voor een levendig debat!

Maar er zijn er al weer meer. Bij de PvdA stapte een raadslid op en begon voor haarzelf. Ook Leefbaar raakte een zetel kwijt aan een raadslid dat als eenmansfractie verder ging. En zo tellen we er inmiddels 13.

De regels in de raad schrijven voor dat alle fracties 10 minuten spreektijd hebben plus een minuut extra voor elk raadslid. Dat betekent dat die eenmansfracties elk 11 minuten spreektijd hebben. Dat is veel. Reken maar uit: 13 keer 10 minuten plus 33 minuten voor alle raadsleden. Dan is de vergadering nooit vroeg afgelopen. Nou dat klopt zeker. Voor middernacht komt de raad nog maar zelden naar buiten.

Het wordt wel al te gek met al die fracties en die lange spreektijden. Nog meer binnen zitten en minder naar buiten voor de volksvertegenwoordigers. Maar de raad verzon een list. Als we de spreektijdregeling nu eens aanpassen en wanneer raadsleden uit hun fractie stappen, de spreektijd naar rato verdelen over de betreffende raadsleden? Dat geeft een goede stimulans wellicht om je te bedenken voordat je opstapt uit je partij.

De kieswet is een beetje vreemd in elkaar gezet. Alle raadsleden worden als persoon gekozen. Dat terwijl iedereen weet dat kiezers voor een partijprogramma stemmen en in de regel niet voor een persoon. Wanneer je breekt met je partij laat de kieswet het toe dat je zelfstandig verder gaat. Misschien moeten we die wet maar eens aanpassen. Want het gevolg is een totale versnippering van de raadspartijen.

Het voorstel dus om de spreektijd te herverdelen na splitsingen kon onze goedkeuring wel wegdragen. Met name als je weet dat de media het raadsleden circus goed in beeld hebben gebracht. Dat doet het beeld van de politiek geen goed. Maar wat blijkt, de regeling gold met terugwerkende kracht en dat is flauw. Hiermee komt de aap uit de mouw en de raadsleden blijken dan verongelijkte kleuters die tijdens een potje knikkeren de regels veranderen om zichzelf te bevoordelen. Dat is niet kies en in tegenspraak met de stimulerende werking van de nieuwe spreektijdregeling.

Ik heb ervoor gepleit om de regeling pas vanaf 1 januari 2011 te laten gelden. Dan kunnen raadsleden die overwegen om voor zichzelf te beginnen, daar tijdens de Kerst nog eens goed over nadenken...

Martijn Stekelenburg

U bent hier