h

Algemene Beschouwingen beschamende opvoering in Nieuwegeinse gemeenteraad

11 november 2010

Algemene Beschouwingen beschamende opvoering in Nieuwegeinse gemeenteraad

Deze week vonden de Algemene Beschouwingen plaats waarbij de gemeenteraad de begroting voor het jaar 2011 vaststelde. Het is gebruikelijk dat tijdens deze beschouwingen de toestand van de stad wordt besproken en vooruitgekeken wordt naar de komende periode. In deze belangrijke vergadering stelt de raad de prioriteiten vast voor de komende tijd. Dit jaar waren de beschouwingen over de enorme bezuinigingen van 7,5 miljoen euro een beschamende opvoering.

Bij de begrotingsbehandeling houden alle partijen lange betogen om de staat van de stad en de collegeplannen te bespreken. Stevige kritiek had ik namens de SP op de begroting waarop duidelijk de spreekwoordelijke kaasschaaf was toegepast. Alle budgetten worden gekort, maar de begroting geeft geen duidelijkheid over de gevolgen die dit heeft voor mensen in Nieuwegein.

Ik was verbijsterd over het gemak waarmee zo gekort werd zonder aan te geven waar de pijn gevoeld zal worden. Deze begroting geeft meer stabiliteit aan een wankelende tafelpoot dan aan een stad in moeilijke tijden. Met hetzelfde gemak als waarmee in de budgetten wordt gesneden, wordt twee miljoen uit de reserves gehaald om een nutteloze fietsbrug te financieren. Dat is een gotspe! Deze gelden kunnen beter ingezet worden om een oude belofte in te lossen van een poppodium. Als we die twee miljoen steken in het omvormen van het oude Kom-gebouw, kunnen we daar een mooi podium realiseren. Dit bracht ik ook naar voren.

Met name het CDA, voor wie de fietsbrug een mooi speeltje is, reageerde erg onbegrijpend en onbegrijpelijk op het idee voor een poppodium. Fractievoorzitter van Randwijk vond een poppodium niet te vergelijken met theater de Kom, waar cultuur zwaar gesubsidieerd wordt trouwens. Hij had er geen geld voor over. En hij legde ook uit waarom: "Een poppodium is wel even iets anders, daar staan alleen een gitaar, een drumstel en een zanger". Echte cultuur zouden we volgens van Randwijk alleen in de Kom aantreffen. Het is op dergelijke momenten pijnlijk duidelijk waar het bij het CDA aan schort als ze zich uitlaten over popmuziek en de waarde hiervan voor jong en oud: ze hebben echt geen idee waar ze het over hebben. In en in triest maar tekenend voor de visie van CDA op jeugdbeleid en moderne muziek.

Ik heb de raad nog nooit zoveel horen en zien lachen als deze avond. Bijna surrealistisch als je beseft dat de overheid in Nieuwegein zich nog meer terugtrekt en de burger steeds meer aan haar lot over laat. In plaats van duidelijke keuzes te maken en te schrappen in de betonnen plannen, krijgt de Nieuwegeiner van alles minder van de gemeente.

Ook ons voorstel om de Algemene Hulpdienst wat extra geld te geven, aangezien ze enorm goed werk doen voor mensen met een beperking, sneuvelde. De 4000 euro waar het om ging wordt per maand door de gemeente al uitgegeven aan toiletpapier denk ik. Wij wilden een korting op de raadsgelden van 10 procent om solidair te zijn met Nieuwegein. Daar had die 4000 euro makkelijk van betaald kunnen worden.

Waar gaat het allemaal over? Nou dat werd weer pijnlijk duidelijk. Het gaat om het spekken van de eigen portemonnee, de prestigeobjecten en vooral heel veel geneuzel over niks. Echt een aanfluiting voor de politiek, deze beschouwingen.

Martijn Stekelenburg
Fractievoorzitter

U bent hier