h

Nieuw kabinet dooft glans van belangrijke parel

31 oktober 2010

Nieuw kabinet dooft glans van belangrijke parel

Armoede werkt niet

Al jaren maakt de SP zich hard voor een betere sociale werkvoorziening. De WSW is de parel van onze samenleving en toont aan dat we mensen willen laten meedoen aan de samenleving in plaats van ze aan hun lot over te laten. Die glans van deze parel lijkt uit te doven nu het kabinet van plan is de parel zelf weg te poetsen.

Zonet zag ik een debat in Buitenhof over de toekomst van de WSW bedrijven. Beter gezegd het gebrek aan toekomst. Het nieuwe kabinet is een megabezuiniging van plan en het Centraal Planbureau heeft al gewaarschuwd dat tot 2015 30.000 banen verdwijnen in deze sector. In de jaren daar verdwijnen er nog eens 30.000 en komt het totaal op de 60.000 uit daar waar er nu 100.000 mensen aangepast werk hebben.

Robin Linschoten die in debat was met SP-Kamerlid Sadet Karabulut redeneerde weer als een echte VVD-er. Er zitten te veel mensen in de WSW en die dienen in te stromen in de gewone arbeidsmarkt. Met deze gebrekkige redenering slaat hij de plank mis op verschillende fronten.

Allereerst zijn deze WSW-medewerkers geen mensen die zich zullen redden op de gewone arbeidsmarkt. Als dat een optie was voor deze mensen, zouden ze allang ingestroomd zijn. Het goedkope argument in de redenering van Linschoten zal dus heel duur uitpakken en dat is de tweede misser. Alle betreffende WSW-ers komen achter de geraniums te zitten in een bijstandsuitkering. Dat kost de samenleving veel geld, zelfs nu het kabinet heeft aangekondigd op de bijstand te gaan bezuinigen.

Het is duidelijk te merken dat regeringspartners VVD en CDA als altijd dingen roepen over mensen waarvan ze de achtergrond niet kennen. De mensen waarom het gaat hier beantwoorden niet aan het beeld dat Linschoten van hen wil neerzetten. Hoewel ze op de WSW-bedrijven vaak goed in hun vel zitten en een zinnige dagbesteding hebben door het aangepaste werk, zal een reguliere baan dit niet kunnen bieden. Werkgevers nemen mensen die in een WSW-situatie zitten niet aan in de praktijk. En mensen die aangewezen zijn op aangepast werk, kunnen niet functioneren in een gewone baan. Dat is nu juist de reden dat ze in de WSW vallen. Met de WSW tonen we als samenleving onze medemenselijkheid en respect voor de menselijke waardigheid. We geven deze mensen een kans om mee te doen aan de samenleving daar waar ze anders achter de vensterbank zouden belanden.

Net als zoveel sociale verworvenheden zal ook deze voorziening worden uitgekleed met vreselijke gevolgen. Omdat de beleidsmakers als altijd geen idee hebben over welke mensen ze beslissingen nemen, zal deze kille sanering reusachtige kosten met zich mee brengen en de WSW-er nog meer in een isolement drukken.

De discussies die je hoort sinds het regeerakkoord gaan te veel over paspoorten en de rol van de koningin in de staatsinrichting. Ondertussen gaat men geheel voorbij aan de echte problemen. Deze rechtse minderheidsregering gaat in een hoog tempo hakken in de laatst overgebleven parels van onze samenleving. De waardigheid van mensen is direct in het geding. Dat was me meteen duidelijk toen ik Linschoten zo vanachter het papier zag praten. Het pakken van mensen die zich het minst kunnen verweren is de strategie van deze regering. Zij betalen de prijs voor het rechttrekken van de economische crisis. Dat terwijl de crisis is veroorzaakt door de rechtse vrienden van Linschoten. Deze dubbele belediging aan het adres van de WSW-medewerkers geeft pas echt goed aan welke historische blunder Nederland heeft begaan door dit kabinet in het zadel te helpen.

Martijn Stekelenburg
Fractievoorzitter

U bent hier