h

Blowverbod als hamerstuk door de raad

23 september 2010

Blowverbod als hamerstuk door de raad

De meeste partijen in Nieuwegein willen de mogelijkheid voor een blowverbod. Aanleiding is minimaal de overlast die jongeren veroorzaken rond de coffeeshop in Fokkesteeg. Dit probleem is niet nieuw natuurlijk. In 2005 schreef ik al een column waarin ik pleite voor het scheiden van de overlastdiscussie en de discussie rondom gedogen van softdrugs.

De kern van mijn artikel is nog niet doorgedrongen bij de meeste partijen. Nog steeds wordt de overlast direct verbonden aan de coffeeshop. Hoe je ook over softdrugs mag denken, de overlast is echt niet zomaar alleen aan de coffeeshop te wijten. Het probleem heeft een dieperliggende oorzaak. In een poging om de gemeenteraad van mijn gelijk te overtuigen wilde ik het volgende betoog houden.

Voorzitter,

De SP heeft begrip voor het probleem dat in het voorstel aangepakt moet worden. Dat probleem is overlast en dat is echt een probleem dat aandacht verdient. Ook is het een probleem dat niet zomaar op te lossen, en zeker niet door een blowverbod.

Voorzitter het is wat mijn fractie betreft een misverstand dat blowen en overlast perse aan elkaar verbonden zijn. Ons beeld is dat softdrugs an sich niet het probleem vormen. Wanneer we het hebben over overlast in combinatie met alcoholmisbruik kunnen we ons daar veel meer bij voorstellen. De APV voorziet al in een maatregel tegen openbare dronkenschap. Die maatregel is effectiever en meer van toepassing denken wij.

Maar dan het echte onderwerp:

Het jongerenwerk en politie hebben ons bevestigd dat de oorzaken van overlast allereerst gezocht moeten worden in het ontbreken van voorzieningen voor jongeren. Tel daarbij op het gebrek aan jongerenwerk en de afgenomen tijd die wijkagenten aan hun wijk kunnen besteden. Gevolg is dan een probleem dat hardnekkig is en om een aanpak vraagt die echt oorzaken bestrijd in plaats symptomen te onderdrukken.

Voorzitter, het instellen van een blowverbod is geen goed idee. Ik vat samen:

- Het verbod is nauwelijks te handhaven en zal weinig effect hebben


- Indien de jongeren niet meer blowen in het aangewezen verbodsgebied, zal het probleem zich verplaatsen naar een andere plek in de buurt. Alles begint overnieuw


- Het is vooralsnog volledig onduidelijk hoe het college het verbod denkt in te zetten. De burgemeester gaf dit aan in de vorige raadsbijeenkomst

Dat laatste gaf de doorslag voorzitter. Ik moest ineens denken aan fitness-apparatuur die je aanschaft via een thuiswinkelprogramma. Je besluit impulsief tot de aanschaf want het idee lijkt de oplossing voor al je problemen. Maar op het moment van kopen heb je er nog geen enkel plan mee. Binnen twee weken valt het tegen. Na drie weken staat de ultieme oplossing voor een fractie van het aankoopbedrag op Marktplaats.

Voorzitter, zowel de mensen die overlast ervaren als onze jongeren, verdienen een beter doordacht plan.

Omdat het stuk geheel onterecht als een hamerstuk was aangemerkt, moest ik de helft van mijn woorden inslikken. Weer werd niet het hele verhaal verteld en gehoord. Zo gaat het nu al jaren met de overlast. Ik heb alle begrip voor mensen die overlast ervaren. Wat de raad hen geboden heeft na gisteren met het blowverbod, is op zijn best een tijdelijke pleister. Voor echte oplossingen hebben we een andere verkiezingsuitslag nodig in 2014. Dat werd me weer eens duidelijk.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter

U bent hier