h

Marcel van Dam spreekt op SP zomeruniversiteit

18 augustus 2010

Marcel van Dam spreekt op SP zomeruniversiteit

In de zomer zijn de meeste politieke partijen erg stil. Het is reces zoals dat heet in de zomermaanden.Niet bij de SP. Als het vergaderen klaar is in juli maakt SP gebruik van die tijd om opleidingen te organiseren zoals deze week in Lochem. Aan de orde was het Socialisme in de 21ste eeuw. Met 50 andere SP-ers bestudeerden we het vraagstuk welke plaats het socialisme heeft in deze tijd en hoe daar uiting aan gegeven moet worden.

Om over de toekomst na te denken, moet je kennis hebben van het verleden. Een ruime dag is besteed aan het doornemen van de geschiedenis van het socialisme en andere politieke stromingen in Nederland. Grappig is dat veel, heel veel partijen voortgekomen zijn uit een kleine groep voornamelijk socialistische partijen. Ook PvdA zat ooit in dezelfde hoek als de SP, maar dat veranderde snel nadat PvdA aangaf haar ideologische veren afgeschud te hebben. Dit allemaal om aansluiting te zoeken bij de steeds grijzer wordende middenpartijen die al decennia de dienst uitmaken in ons land. Per saldo zijn ze allemaal steeds meer op elkaar gaan lijken.

Ze gebruiken ondertussen het eufemisme van de modernisering om socialisten als big spenders weg te zetten. Het tegendeel is waar. Zo vond ook Marcel van Dam, voormalig gezicht van de PvdA die geinterviewd werd door Tiny Cox. Tiny is onze voorzitter van de Eerste Kamerfractie. Het enige sociale kabinet Den Uijl had naar haar regeringsperiode het financieringstekort en de werkeloosheid meer teruggebracht dan de kabinetten daarvoor. Ook veel kabinetten daarna konden een puntje zuigen aan het rentmeesterschap van deze socialistische regering.

Van Dam vertelde over het tot stand komen van zijn boek en film, de Onrendabelen. Het boek en de film vormen een document van de zoektocht van van Dam naar de redenen waarom hij brak met de PvdA en bij de laatste verkiezingen SP stemde.

Zijn belangrijkste pleidooi in de richting van de SP ging juist over het socialisme in deze eeuw. De SP moet aan Nederland duidelijk maken dat zij de oplossingen op lange termijn hebben. De liberalen in het grijze midden voeren alleen een economisch beleid ingegeven door de grootmachten uit de vrije markt. Hierdoor wordt een steeds groter wordende groep mensen genegeerd waardoor ze achterop raken. Hierdoor staan reusachtige problemen als schooluitval, criminaliteit, werkeloosheid, lange wachtlijsten voor de jeugdzorg, enzovoorts. Het argument voor sanering van de rechtse kliek die bezuinigen wil tot op het bot van de beschaving gaat niet op. De enorme besparingen zijn gebaseerd op gevaarlijke aannamen van het Centraal Plan Bureau en zijn slecht onderbouwd. Het bezuinigen om het bezuinigen is het gevolg.

Mij is door het verhaal van van Dam te meer duidelijk geworden dat het socialisme zeker plaats heeft in deze eeuw. Niet alleen is opkomen voor groepen die achterblijven erg belangrijk. Ook heeft alleen de SP momenteel de oplossingen in handen om Nederland verder te helpen. Die oplossingen: Investeer in het oplossen van de toenemende armoede en tweedeling. Alleen zo zijn we toekomstbestendig en sociaal tegelijk. Wat mij betreft wordt de SP de komende jaren DE autoriteit op het gebied van de economie. Dat mag je zeggen als je beste visie hebt.

Martijn Stekelenburg

Fractievoorzitter

U bent hier