h

Een fatsoenlijke samenleving

26 mei 2010

Een fatsoenlijke samenleving

Wie wel eens op visite gaat in een van de verzorgingshuizen in Nieuwegein en daar met het personeel en bewoners praat weet, dat zulke bezoekjes de mensen goed doet. Het personeel kan aangeven waar ze bij hun werk tegenaan lopen, bewoners kunnen hun verhaal over hun persoonlijke omstandigheden kwijt. En een dergelijke uitlaatklep hebben ze soms ook nodig. Want uit individuele gesprekken met bijvoorbeeld bewoners blijkt vaak dat hun situatie verre van vrolijk is. Deze mensen, vaak senioren van 70 tot 100, hebben liefdevolle aandacht en zorg nodig, van personeel dat hart voor de zaak heeft. En het hardwerkende personeel kan vaker niet dan wel de aandacht geven die feitelijk nodig is.

Want waarom duurt het bijvoorbeeld anderhalf uur voordat iemand wordt geholpen om haar kousen fatsoenlijk aan te krijgen? Hoe kan het dat mensen alleen nog maar buiten komen als er bezoek komt die ze even mee uit neemt? Bewoners zelf zijn van mening dat het vooral het gebrek aan (goed) personeel is waardoor dit soort zaken speelt.Te weinig personeel is een situatie die zich in de hele zorgsector afspeelt en die ten koste gaat van al die mensen die een beroep moeten doen op die zorg. En dan wordt het personeel vaak ondergewaardeerd en is het veel te veel tijd kwijt aan administratieve rompslomp. Maar ook de zorg is al een aantal jaren geleden ten prooi gevallen aan de ongebreidelde zucht tot uitbesteding aan marktmechanismen. Resultaat: het gaat nu vooral nog om het zogenaamde scoren en goede productiecijfers. Dat men te maken heeft met mensen die fysiek of psychisch hulpbehoevend zijn lijkt niet meer te tellen.

Hoeveel kost het en hoeveel levert het op is de hedendaagse norm in de zorg. Met dank aan de bekende politieke partijen die de afgelopen jaren bewust hebben gekozen voor deze schandalige zorgfabrieken. Een samenleving die toelaat dat mensen verdwalen in een labyrint van vercommercialiseerde zorgloketten en daar worden overgelaten aan een systeem van managers en marktwerking dat primair is gericht op het scoren van winstcijfers, een dergelijke samenleving verdient niet het predicaat fatsoenlijk.

Het schrikbeeld: de humanistische omroep zond vorig jaar een onthullende en ontluisterende documentaire uit onder de titel de Zorgfabriek, terug te zien via uitzending gemist: http://player.omroep.nl/?aflID=10408671

De SP pleit al jaren voor een zorgsysteem dat uitgaat van de menselijke maat, dat gericht is op het verlenen van goede zorg aan iedereen die dat nodig heeft. Een zorgsector waarbinnen de mens centraal staat, een zorgsector die hoort bij een fatsoenlijke samenleving.

Emile Grivel

U bent hier