h

De eerste raadsbijeenkomst, of wat was het eigenlijk?

14 april 2010

De eerste raadsbijeenkomst, of wat was het eigenlijk?

Vanavond hadden we een bijeenkomst met de nieuwe raadsleden. De start van de nieuwe raad is een ingang voor het wijzigen van de wijze waarop de gemeenteraad vergadert en tot besluiten komt. Op zichzelf is dat een goed idee. Er is te veel papier, te veel geruzie en te weinig aansluiting bij burgers en hun belevingswereld.

Vanavond kregen we presentaties te zien over de manier waarop Zeist, Wijk bij Duurstede en Leersum omgaan met raads- en commissievergaderingen. Zij hebben gekozen voor een model waarbij burgers meer mogen meepraten en de raadsleden minder vragen stellen, maar met elkaar in debat gaan.

Dat lijkt een goed idee ook, en ik denk dat we dat moeten proberen. Of dat het proces efficienter maakt en debatten interessanter maakt, zullen we gaan zien. Of er in grote getale burgers op af zullen komen valt te bezien. Het blijft vaak saai en ongrijpbaar voor buitenstaanders (niet alleen voor hen trouwens, veel raadsleden snappen er ook niet zo veel van).

Voordeel kan zijn dat er minder geneuzeld wordt en er meer tijd over blijft om de stad in te gaan en met echte mensen te spreken. Als je vervolgens die verhalen en ervaringen mee terug neemt de raad in, ben je een echte volksvertegenwoordiger. Het eeuwig praten over de papierberg die de ambtenarij produceert, heeft niet alleen weinig nut, het frustreert je tijdens de debatten. Het gesprek gaat al snel over alles, behalve over de echte problemen in de stad.

Ik stel voor dat we snel werk maken van de andere opzet van vergaderen. Mijn wensenlijstje:

- Minder vergaderingen
- Burgers voeren het hoogste woord
- Geen geneuzel over bijzaken
- Minder papier
- Meer daadkracht
- Minder bureaucratische termen

Als de bestuurlijke vernieuwing dat met zich mee brengt, kan het op de stem van de SP rekenen. Overigens zullen we dan de 'netwerkborrel' (dat woord!) na de vergadering als suggestie naast ons neerleggen. Minder wandelgangen, is mijn laatste aanbeveling!

Martijn Stekelenburg
Fractievoorzitter

U bent hier