h

Met raad komt daad

12 maart 2010

Met raad komt daad

Stampvol was het, de publieke tribune puilde helemaal uit en dat mag best opmerkelijk genoemd worden. Het was namelijk de raadszaal van het gemeentehuis dat zich twee achtereenvolgende avonden mocht verheugen in massale belangstelling. De eerste avond werd afscheid genomen van vertrekkende raadsleden. Een aantal vertrok om persoonlijke redenen, andere waren niet herkozen, weggestemd door de kiezers dus.

Hoe gaat dat bij dit soort bijeenkomsten? Eigenlijk zoals je verwacht. De een had het nog beter gedaan dan de ander, de ander had nog harder gewerkt dan de een enzovoorts. Het was misschien aardiger geweest om politieke opponenten elkaar te laten evalueren zoals de burgervader opperde. Maar goed, applaus en een mooi aandenken aan het raadswerk, bedankt en tot ziens maar weer. Terecht dat er wel even uitvoerig werd stilgestaan bij het vertrek van de nestor aller Nederlandse raadsleden, de man die bijna een heel leven had gewijd aan het raadswerk: Job Hoegee.

De volgende dag de installatie van de nieuwe leden van onze gemeenteraad. Een plechtige toestand, waarbij men - als het ware - keurig beloofde eerlijk spel te zullen gaan spelen. Applaus, bloemen, foto's, televisieopnames, de hele rataplan kwam voorbij. Iedereen feliciteerde iedereen, men leek erg blij en ook gelukkig in deze 'ons kent ons en we zijn vooral ook onder ons' situatie. De sores van alledag, waar veel Nieuwegeinse burgers dagelijks tegenaan lopen leek gelukkig heel erg ver weg. Maar ja, het gemeentehuis staat dan ook helemaal weggestopt op het industrieterrein. Daar komt echter spoedig verandering in meldde onze burgervader opgewekt in zijn praatje. Straks zal in het hart van de stad een schitterend nieuw onderkomen worden betrokken en dan zullen deze bijeenkomsten de eerstvolgende keer ook daar kunnen plaatsvinden. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. En dat zullen dan waarschijnlijk ook weer de enige keren zijn dat de raadszaal te klein zal zijn voor alle belangstellenden: familie, vrienden, politieke verwanten en locale media zullen ook dan weer ruimschoots aanwezig zijn om uit te zwaaien en te verwelkomen.

Tot slot: alle raadsleden heel veel succes en vooral ook sterkte en doorzettingsvermogen toegewenst. Dat de 33 volksafgevaardigden er maar in mogen slagen van Nieuwegein een socialer en menselijker leefomgeving te maken. Aan onze 3 helden van de SP zal het zeker niet liggen daar ben ik van overtuigd - maar nu die andere 30 nog.

Emile Grivel

U bent hier