h

Meerijden met politie

9 maart 2010

Meerijden met politie

Het afgelopen weekend kreeg ik de gelegenheid van 20.00 uur zaterdagavond tot de andere ochtend 4 uur een nacht mee te rijden en mee te kijken met 2 wijkagenten in Nieuwegein. Nadat ik me gemeld had en 2 verklaringen had ondertekend (voor eventuele aansprakelijkheid) ging ik met Gert en Inge op weg. Het was behoorlijk koud en dat zou achteraf een verklaring kunnen zijn voor de "relatief" rustige nacht. Wat gebeurt er zoal? Er wordt een route gereden door heel Nieuwegein en wat gelijk al opvalt is dat de agenten alle ongure en obscure plekken precies weten te vinden.

Door hun ervaring weten zij precies waar overlast veroorzakende jongeren rondhangen en deze plekken rijden zij af. Ook parkeerplaatsen nemen ze mee. Er worden mensen aangesproken, jongeren meestal, die bijvoorbeeld zonder licht rijden en die op plaatsen zijn als winkelcentra waar zij zich in de avonduren niet op mogen houden. Zij kregen het advies lekker naar huis te gaan waar het een stuk warmer is. Er wordt ook standaard naar een ID gevraagd.Later op de avond gebeurde dat nog een paar keer, het zijn meestal jongeren die op wat donkere plekken in auto's zitten. Controle, controle, meer dan ik me had voorgesteld.

Voordat je Nieuwegein rond bent zit je al gauw een dik uur in de auto. Ondertussen kunnen er berichten binnen komen met een Prio 1 of Prio 2. (Prio staat voor Prioriteit) Bij Prio 1 moet er snel en onmiddellijk worden gehandeld. Ik maakte dat 1 keer mee toen er een melding kwam van een vechtpartij in een woning in Fokkesteeg. De snelheid en de adrenaline gaan fors omhoog en de sirene en/of zwaailicht worden dan gebruikt.Van dichtbij heb ik toen ook meegekregen dat er met de daders uitvoerig gesproken wordt om een blijvende oplossing te zoeken. Hier wordt ruim de tijd voor genomen. Bewonderenswaardig vond ik dat.

Verder waren er die nacht een inbraakmelding en een melding van overlast uit een horecagelegenheid. Bij de melding van overlast werd ook weer uitvoerig gesproken met de uitbaters van de gelegenheid en hier werd ook weer ruim tijd voor genomen.Het "geluk" die nacht was dat na de eerste uitvoerige ronde er tijd was om te rapporteren. Als het wat drukker is moet dat aan het eind van de dienst gebeuren en dan kunnen er zo maar een paar uren schrijfwerk bijkomen. Hoe dat anders zou kunnen weet ik niet. Om tot beleid te komen moeten er zaken geregistreerd worden en voor de statistiek - waar wordt het meeste ingebroken etc - moet ook het een en ander worden bijgehouden.

Toen we tussendoor weer even op het Bureau waren voor een plaspauze en koffie, deed zich de volgende situatie voor. Er was een arrestant die opgehaald zou worden en die mag niet alleen gelaten worden. Van de twee wijkagenten moest er dus 1 op het bureau blijven. De andere, ervaren, wijkagent moest toen alleen op pad. Een minimale bezetting die eigenlijk niet kan en waar maar 1 conclusie uit te trekken valt: Geen bezuinigingen op de politie!!

Een leerzame en af en toe spannende ervaring om een keer mee te maken!

Hans Verdouw

U bent hier