h

Televisiedebatten over de gemeenteraadsverkiezingen

16 februari 2010

Televisiedebatten over de gemeenteraadsverkiezingen

Er is geen ontkomen aan. Zodra er maar iets wat op verkiezingen lijkt op de kalender staat wordt een groot deel van de publieke zendtijd vrijgemaakt om de dames en heren politici uit het Haagse ruim baan te geven om de overbekende standpunten weer eens aan het kijkersvolk te etaleren. Maar of de kijkers na dit eerste debat veel zijn opgeschoten bij het bepalen van hun keus op 3 maart valt ernstig te betwijfelen. Voor zover zij al een sluimerende afkeer hadden van politiek zijn ze in dat vooroordeel waarschijnlijk behoorlijk bevestigd.

Je kon merken dat de z.g. Haagse hotshots niet werden gehinderd door de afhamertactiek van een 2e kamer voorzitter. Het gekrakeel was bij tijd en wijle dan ook niet van de lucht. En het zou hebben moeten gaan over de gemeenteraadsverkiezingen, maar gemeentelijke politiek kwam niet of nauwelijks aan bod. Vliegen afvangen, slim doen, woordspelletjes, brullen en vooral ook door elkaar heen tetteren was het motto voor de meeste aanwezigen. Haantjesgedrag leek het, ondanks de aanwezigheid good old Ferry Mingelen. De twee vrouwen in het gezelschap probeerden zich aan al dat gedoe te onttrekken en zich te beperken tot de meer inhoudelijke kant.

Agnes Kant bracht bij het onderwerp veiligheid o.m. resultaten uit het grote politie onderzoek naar voren, waarna vervolgens anderen schaamteloos over het onderwerp heen buitelden om toch vooral de inmiddels verbouwereerde kijkers te overtuigen van hun eigen gelijk op het gebied van veiligheid in zijn algemeenheid en wel/niet bezuinigen op de politie in het bijzonder.

Het deed me een beetje denken aan de lokale debatten die hier tot nu toe gevoerd zijn. Wat dat betreft klopt de stelling wel dat lokale politici toch vaak hun best doen om hun Haagse voorbeelden in nietszeggendheid te evenaren en als het even kan te overtreffen. Een enkele uitzondering daargelaten natuurlijk. Ik hoef in dit verband maar te verwijzen naar de columns die Martijn Stekelenburg al terecht heeft geschreven over onze lokale politici die vooral zichzelf graag horen neuzelen over van alles en nog wat. Ben benieuwd wat men er bij de resterende debatten in het Nieuwegeinse van weet te bakken.

Emile Grivel

U bent hier