h

NBC Verkiezingsdebat

17 februari 2010

NBC Verkiezingsdebat

Het grote Nieuwegeinse lijsttrekkersdebat van 16 februari j.l. was op een aantal momenten nogal onthullend. Het debat was goed georganiseerd dat was niet opzienbarend, maar wel prettig om te merken - alle partijen kregen dus behoorlijk de kans om hun ideeen over een aantal onderwerpen duidelijk te maken.

Maar wat sommige partijen juist daarvan maakten was toch wel verbijsterend. Onlangs verscheen in de media de uitslag van een onderzoek waaruit moest blijken dat het CDA naar rechts zou zijn opgeschoven. En die uitslag werd tijdens het debat meer dan bevestigd. Op het gebied van veiligheid is die partij zeker hier in Nieuwegein de VVD rechts voorbijgeschoten en op schoot geklauterd bij nieuwkomer TON. Overal camera's ophangen, hangjongeren oppakken en een avondklok instellen zomaar wat kreten opgetekend uit het betoog van de steeds harder pratende christelijke lijsttrekker. En dat zou dan christelijke politiek anno 2010 moeten zijn. Echte christenen zijn bij deze club waarschijnlijk niet meer te vinden althans, ik kan mij niet voorstellen dat ze zich nog bij dat CDA thuis voelen..

De PvdA lijsttrekker toevallig ook de huidige geldwethouder presteerde het om alle aanwezigen op schrift met een bezuinigingslijstje te confronteren dat dan als leidraad zou moeten dienen voor de komende raadsperiode..Waar hij tot voor kort in de raad nog niet kon aangeven hoeveel en waar er wel/niet bezuinigd zou moeten worden, kon dat tijdens het debat plotseling wel. En of iedereen maar wilde aansluiten bij dat lijstje want dat zou de bezuinigingspijn eerlijk en zo sociaal mogelijk verdelen aldus de PvdA. Een soort overval techniek dus, schijnbaar horend bij het campagnerepertoire van de lokale voormalige socialisten. Bovendien verzuimde de lijsttrekker ook niet om vooral zijn eigen gevoerde boekhoudbeleid omstandig te prijzen.

Is het gek dat steeds meer mensen zich afkeren van de politiek, Wie de door bovengenoemde partijen opgevoerde verkiezingsklucht heeft gezien kan misschien begrijpen waarom grote groepen hun buik vol hebben van politiek gedoe. Het gaat er niet om om hard te roepen dat overlast veroorzakende jongeren in heropvoedingskampen moeten worden opgesloten, of dat de files bij scholen moeten worden aangepakt en dat die autoruiten in die schoolfiles schoon moeten zijn (dat is dus als serieus punt naar voren gebracht). Zoals Martijn Stekelenburg het verwoordde: het moet gaan om mensen en niet om beton.

Dat moet het uitgangspunt zijn van het politieke denken en doen. Sociale rechtvaardigheid in goede en slechte economische tijden en juist opkomen voor hen die in dit neoliberale klimaat vermalen dreigen te worden.

Emile Grivel

U bent hier