h

Gemeenteraadsverkiezingen of is er meer aan de hand?

23 februari 2010

Gemeenteraadsverkiezingen of is er meer aan de hand?

Iedereen heeft het al over de Tweede Kamerverkiezingen. Radio, tv, kranten en internet, alles staat bol met nieuws en informatie over de komende verkiezingen voor ons parlement. De mensen worden er nu al horendol van. Waar ze er nog niet overtuigd van waren dat politiek toch vooral een Haagse aangelegenheid is, dan zullen ze daar nu zeker van doordrongen zijn.

De gemeenteraadsverkiezingen zullen nu meer dan ooit als barometer voor de landelijke politieke verhoudingen worden gezien. En dat is heel jammer voor onze lokale politici. We moeten nu nog meer de mensen ervan overtuigen dat het op 3 maart a.s. om wezenlijke plaatselijke keuzes gaat, dat het er dus niet om gaat of partij x met y gaat regeren of dat partij z door anderen geboycot moet gaan worden. Dat is nog helemaal niet aan de orde, al willen de media en een aantal Haagse politici ons dat wel doen geloven.

Het gaat hier in Nieuwegein er om of de komende bezuinigingen worden afgewenteld op de groep die het al niet gemakkelijk heeft of dat er gekozen wordt voor een eerlijke en dus vooral sociaal verantwoorde en rechtvaardige wijze van lastenverdeling waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Het gaat er ook om of er misschien nog wat euros afgeknabbeld kunnen worden van al die miljoenen investeringen in het stadshart om bijvoorbeeld eindelijk eens een poppodium neer te zetten, of om gratis openbaar vervoer voor ouderen te realiseren. Als er gekozen wordt voor de zittende collegepartijen, dan betekent dat voortzetting van het gevoerde beleid dat niet uitblonk en ook straks niet zal uitblinken in oprechte sociale bewogenheid.

Nieuwegein moet en kan echt menselijker en socialer. Nog heel even tot de gemeenteraadsverkiezingen. En na 3 maart zal het vizier dan gericht worden op 9 juni en moet alles uit de kast worden gehaald om koste wat het kost te voorkomen dat Balkende 4 en een half wordt opgevolgd door een Balkenende 5. Want ook Nederland moet en kan menselijker en socialer.

Emile Grivel

U bent hier