h

Die pet past ons allemaal ?

21 februari 2010

Die pet past ons allemaal ?

Vannacht liep ik mee met de politie om eens te ervaren wat deze mensen allemaal doen en waar ze tegenaan lopen in onze stad. Ik kan je zeggen dat het je beeld van de politie voor altijd verandert. Politiemensen zijn er niet om je het leven zuur te maken en bonnen uit te delen. Ze hebben een belangrijke sociale functie. Natuurlijk wist ik dat al wel. Maar het daadwerkelijk ervaren maakt dat je het echt gaat snappen.

Ik heb een dienst meegedraaid van wijkagenten Wietse Hamming en Sander Jansen. Beiden twee zeer gemotiveerde heren die kun klanten kennen in de wijken. Ze hebben me veel uitgelegd over hun werk in de buurten van Nieuwegein. Samenwerking met alle andere hulpverleners als de jongerenwerkers, Bureau Jeugdzorg, maatschappelijk werk, leerplichtambtenaar enzovoorts, is cruciaal.

Het blijkt dat politiewerk gaat om het kennen van de stad en de vele probleemsituaties die in onze stad voorkomen. Dat kunnen jeugdige veelplegers zijn of inwoners met een psychiatrische achtergrond die soms veel overlast kunnen veroorzaken. Maar evengoed kun je in een dienst incidenten tegenkomen, die geen verband lijken te hebben met andere zaken. Vaak gaat men af op meldingen waar nooit een dader voor wordt gevonden. Het politiewerk is gericht op preventie en contacten in de wijken.

Speciale aandacht vraag ik ook voor de bureaucratie achter het politiewerk. Ik was er al voor gewaarschuwd maar heb het nu met eigen ogen kunnen zien: omslachtige computersystemen en cijferdrift houden de agenten achter bureaus gevangen. Het is werkelijk schokkend om te zien hoe het uitvoerende politiewerk gefrustreerd wordt door het computersysteem. Nu werk ik zelf in de ICT en snap hoe deze dingen tot stand komen.

Uit het onderzoek van de SP onder tienduizenden agenten is ook duidelijk geworden dat zoals in zoveel publieke sectoren de manager zijn intrede heeft gedaan. De cijferdrang van deze managers zorgt ervoor dat er systemen zijn gebouwd die zo waanzinnig omslachtig te bedienen zijn dat het verwerken van een simpele melding van overlast makkelijk een uur werk kost. In deze tijd zit de agent uiteraard achter zijn bureau en is niet op straat aanwezig. Daar waar het kabinet beweert dat er meer agenten zijn bijgekomen in Nederland moet dus gezegd worden dat maar de helft van dat blauw niet op straat is, maar achter de computer managementinformatie zit te verwerken.

Nu is het op zichzelf hartstikke goed dat gegevens worden vastgelegd. Het geeft de politie een duidelijk beeld welke criminaliteit- waar voorkomt en wie de notoire recidivisten zijn. Maar een systeem dat zo ongelooflijk omslachtig werkt en zo veel gegevens eist voor het vastleggen van een simpele melding, betekent een ware ramp voor de slagkracht van het politiewerk. Tijdens mijn meelopen in de dienst hoorde ik regelmatig vloeken over dit systeem en heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe de agenten noodgedwongen tijd verspillen met deze omslachtige ineffciente systemen. Als ICT-er kan ik melden dat dit diep schokkend is. Dit kan echt beter wanneer als uitgangspunt voor deze systemen de dagelijkse praktijk van agenten en hun werk wordt genomen.

Naast dit alles zijn de vele bezuinigingen op het politieapparaat funest voor de dienders. Het terugdringen van het materieel, lees politieauto's, maakt dat het kan voorkomen dat agenten in nood geen ondersteuning krijgen van hun collega's. Die zijn hierdoor geneigd in hun eigen auto te springen en hun hulpbehoevende collega's te assisteren.

Ik zal er bij mijn collega raadsleden op aandringen dat zij ook een nacht meelopen. Het veranderde voor altijd mijn kijk op het belangrijke politiewerk. Ik neem mijn pet diep af voor deze mensen.

Vriendelijke groet,

Martijn Stekelenburg, lijsttrekker

U bent hier