h

Verkiezingsleuzen

22 januari 2010

Verkiezingsleuzen

In de aanloop naar verkiezingen verbaas ik mij 'en velen met mij' iedere keer weer over de verkiezingsleuzen die veel partijen hanteren. Die zijn natuurlijk bedoeld om vooral de zwevende kiezer te lokken. En daarbij wordt niet geschroomd om de waarheid enig geweld aan te doen.

Neem nu de leus die de PvdA deze keer hanteert: Altijd in de Buurt. Hoe waarheidsgetrouw is dat nou? Ik ken slechts een partij die echt structureel en zeer regelmatig de buurten in gaat om bij de mensen persoonlijk te informeren naar hun wel en wee en dat probeert te vertalen naar politieke actie. Natuurlijk, er zijn ook andere partijen die incidenteel eens wat op buurtniveau doen, bijvoorbeeld met een wijkschouw om met eigen ogen te zien wat het gemeentelijk beleid nou weer voor nare gevolgen heeft gehad voor bijvoorbeeld het groenonderhoud of voor speelplaatsen. Maar altijd in de buurt? Soms in de buurt zou denk ik de lading beter dekken.

Nog een mooie: 'Anders Ja!' Van D66. Wat anders, hoe anders, wanneer anders? Deze partij is in 1966 ooit opgericht om het hele politieke bestel feitelijk op te blazen en te vervangen door wat 'anders'. Bedoelen ze dat er misschien mee? Het enige wat nu volgens mij ander is aan D66 is, dat zij zich in de aanloop naar de verkiezingen een paar weken onder de mensen begeeft. Maar dat doen ze dan met een bakfiets! Hoe anders is dit dan? Dat hebben ze nageaapt van het CDA. Het zal ook wel symptomatisch zijn voor hun politiek: na-aperij en weinig oorspronkelijk. Je hoort of ziet ze na de verkiezingen waarschijnlijk niet meer, omdat deze partij dan samen met anderen zich weer verschanst in vergaderzalen en achterkamertjes. Tot aan de volgende electorale ronde.

Dan is er nog een affichetekst die luidt: auto's veroorzaken geen files, wanbeleid wel. Die moet van de VVD zijn, dat kan niet missen! Maar wat heeft dat nou eigenlijk met locale politiek te maken? Misschien dit: als u dag in dag uit op de AC Verhoefweg of ergens op de Plettenburg rond spitsuur heel erg lang in de rij staat met medeweggebruikers, bedenk dan dat komt door dat wanbeleid zoals op dat VVD affiche staat . En bedenk dan ook, dat het beleid hier in Nieuwegein al jaren lang stevig meebepaald wordt door de club die deze affiches in de verkiezingsstrijd gebruikt.

De mooiste affiche kreet is natuurlijk Jij-Ik-Wij SP. Maar goed, ik ben bevooroordeeld omdat ik van mening ben dat het allemaal menselijker en socialer moet worden in Nieuwegein en dat we samen (jij, ik, wij dus) dat ook echt kunnen bereiken. Dat we af moeten van wanbeleid, dat het zeer zeker anders kan en dat daarvoor de partij die echt altijd in de buurt is er het meest geschikt voor is.

Emile Grivel

U bent hier