h

Nieuwe gemeentepolitie geen echte agent !

15 januari 2010

Nieuwe gemeentepolitie geen echte agent !

Zoals veel gemeenten is Nieuwegein ook bezig het veiligheidsprobleem aan te pakken door instellen van een dienst Stadstoezicht. Deze diensten die uitgevoerd worden door Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA) vullen het gat dat gevallen is door herhaaldelijke bezuinigingen op de politie. Deze week werd deze dienst gepresenteerd aan de commissie Algemene Bestuurlijke Zaken.

Stadtoezicht

De toezichthouders gaan de kleine criminaliteit aanpakken. Te denken valt aan foutparkeren, bonnen uitdelen voor het achterlaten van winkelwagen in wijken, rommel op straat gooien, enzovoorts. Ze hebben een beperkte opsporingsbevoegdheid en mogen dus in een aantal geval bonnen schrijven. Burgemeester Cor de Vos noemt de Stadstoezichthouders de nieuwe gemeentepolitie. Precies daar wringt de schoen wat SP betreft.

Het in het leven roepen van deze stadstoezichthouders is geen toeval. Zoals gezegd is er veel bezuinigd op de politieorganisatie. Ondanks dat daar veel geld is gegaan naar dure managers binnen de politie is het blauw op straat? steeds verder afgenomen. De functie die de nieuwe stadstoezichthouders gaan vervullen lijkt sterk op de aloude wijkagent. Deze wijkagent is overigens niet alleen bezig met kleine criminaliteit, maar probeert ook alles te doen om de wijken en buurten leefbaar te houden en is geworteld in de wijken. Een belangrijk verschil echter met de toezichthouders is dat de wijkagent veel meer bevoegdheden heeft en direct contact heeft met de meldkamer van de politie. Een BOA heeft nauwelijks meer bevoegdheden dan een gewone burger en zal bij calamiteiten net als iedereen gewoon de politie moeten bellen.

Laat me voorop stellen dat ik het werk en de inzet van de nieuwe toezichthouders waardeer. Mensen die met overtuiging hun best doen om onze stad leefbaar te maken en te houden, daar neem ik mijn petje voor af. Maar waar is onze wijkagent gebleven? De politie zelf geeft aan deze taken niet meer te kunnen uitvoeren en dat als een gemis te ervaren.? Zie hier de uitzending van Pauw en Witteman waar Agnes Kant het rapport De agent aan het woord presenteert.

Mijn pleidooi: stop de uitverkoop van de politie, schrap in de vele managers en vooral: breng het blauw terug op straat. Deze belangrijke taken dienen uitgevoerd te worden door de mensen die daarvoor opgeleid en bevoegd zijn.

Martijn Stekelenburg

U bent hier