h

Kandidaat voor verbetering!

19 januari 2010

Kandidaat voor verbetering!

computerbrand

Vandaag was een grote dag. In aanloop naar de verkiezingen van 3 maart moeten er een hoop formaliteiten geregeld worden. Natuurlijk dienen er kandidaten geselecteerd te worden en moet er een verkiezingsprogramma komen. Dat heb je allemaal zelf in de hand als lokale politieke afdeling. Na deze interne aangelegenheden krijg je uiteindelijk te maken met alles wat er officieel in de richting van de gemeente dient te gebeuren. Je moet kandidatenlijsten indienen en je moet een verklaring hebben van jouw partij dat je onder hun naam mag meedoen. Leuk detail sinds de digitalisering is dat je naast die hele papierwinkel ook een elektronisch bestand dient aan te leveren. Dat was in 2006 al zo toen we voor het eerst meededen aan de verkiezingen. Toen kwamen we met een cd-rommetje bij de Stadswinkel met de gevraagde data, maar er was in het gemeentehuis geen pc te vinden die een cd-rom aankon. Ze wilden een floppydisk hebben, je weet wel zo'n ouderwets ding!

Dit jaar ging het anders. Alle partijen moesten een nieuw soort software gebruiken voor de kandidaatstelling. Die software moet je zelf downloaden en alle gegevens van de kandidaten invoeren in een database. Daarna kan je gemakkelijk formulieren aanmaken en ook een elektronisch bestand op een geheugenstick zetten. Voor partijen die het allemaal boven het hoofd groeide, kwam er zelfs een heuse cursus om de software te gebruiken!

Dit is niet goed natuurlijk. Het meedoen aan verkiezingen moet de deelnemende partijen niet onnodig moeilijk gemaakt worden. Ik had medelijden met de SGP die niet eens computers hebben. Gelukkig gaan ze een lijstverbinding aan met de Christen Unie;)

Na heel veel gedoe om de software dat te laten uitspugen wat we nodig hadden, werd vandaag op het gemeentehuis duidelijk dat we het verkeerde bestand op de geheugenstick hadden gezet. Ja we hadden ook geen cursus gehad natuurlijk, niet waar. Het was ook nergens duidelijk geworden wat nu eigenlijk de bedoeling was. In elk geval leverde de klucht van vanmiddag een gevoel van herkenning op met vier jaar geleden. De kandidaatstelling is goedgekomen overigens. Ik bereid me nu vast psychisch voor op de kandidaatstelling van 2014..

Martijn Stekelenburg

U bent hier