h

De laatste loodjes

28 januari 2010

De laatste loodjes

Gisteravond was de op een na laatste raadsvergadering voor de verkiezingen. Ik kan u melden dat er zich een bepaalde moeheid van mij heeft meester gemaakt. De afgelopen vier jaar heb ik uitgebreid kennis kunnen maken van het zinloze geneuzel van bepaalde raadsleden. Je zou kunnen zeggen dat ik daar ongeveer aan gewend ben geraakt. Je kunt je afvragen af dat een goed teken is overigens.

Deze een na laatste raadsvergadering werd de zogenaamde structuurnota besproken. Een nota als deze gaat over hoe onze stad eruit ziet in 2030. Nu is het altijd interessant om na te denken over de toekomst, maar je moet ook beseffen dat plannen in de politiek die verder strekken dan een paar jaar, meestal niet verwezenlijkt worden. De plannen worden ingehaald door de realiteit en andere omstandigheden. Dit weerhield de meeste fracties niet van lange betogen en grote verhalen. Het viel mij op dat de spreektijd die fracties toebedeeld krijgen vrijwel helemaal opging aan dit onderwerp.

Wat ik de spreektijd veel meer waardig vond, was ons simpele voorstel (samen ingediend met ONS, Groen Links en Leefbaar Nieuwegein) om op de Bergwal een speeltoestel te plaatsen. Al jaren geleden is er een speeltoestel weggehaald en er is nooit iets voor teruggekomen. Voor de kinderen van de Bergwal is het een troosteloze bedoening voor de deur. Ons voorstel was om een paar duizend euro vrij te maken voor een wipkip en een glijbaantje. De gemeente geeft maandelijks meer uit aan toiletpapier volgens mij.

Maar nee, de andere partijen vielen over ons heen over dit heldere voorstel. We moeten ons maar bij het wijknetwerk melden en het daar regelen. Ja dan val ik toch een beetje van mijn stoel. Ik dacht dat de raad en het college gingen over het beleid maar schijnbaar worden bepaalde onderwerpen liever aan een ondemocratisch orgaan uitbesteed. Waarschijnlijk is het niet belangrijk genoeg om te bespreken in de raad? Wat is het volgende dat we bij de wijknetwerken gaan neerleggen? Het ophalen van het huisvuil? De wijkverpleging? Het wordt steeds gekker.

Na vanavond verlang ik temeer naar de verkiezingen. Het wordt hoog tijd dat er zaken anders gaan. Geen slap geneuzel, maar problemen oplossen zonder over procedures te zeuren! Mijn moeheid verandert weer in energie wanneer ik daaraan denk. We geven niet op en zullen u de komende twee maanden ontmoeten om onze plannen voor de komende jaren uit te leggen. Ik beloof u dat wij nooit een partij zullen worden die zo ingeslapen raakt en aan de belangen van inwoners voorbij gaat!

Martijn Stekelenburg

p.s. Als u onze eigen structuurnota wilt lezen, kijkt u dan hier.

U bent hier