h

December

5 december 2009

December

December?

?is altijd de maand waarin wordt teruggeblikt op het voorbije jaar ?? mijmeren dus:

In Januari gaat de SP op stap met bewoners van de Bossenwaard om ervoor te zorgen dat allerlei onzalige bouwplannen definitief van tafel gaan En ?? naar later blijkt -  met succes.

Eveneens begint deze maand het rumoer over de wegenaanleg rond Utrecht en blijkt het gekrakeel over de geprivatiseerde thuiszorg ook in IJsselstein te zijn losgebarsten.

In Februari pleit de SP in de gemeente voor de oprichting van een eigen lokale thuiszorginstelling, maar daar wil men in Nieuwegein natuurlijk niet aan beginnen. Kost teveel, en geld is natuurlijk vooral nodig voor de binnenstad. De eerste berichten duiken op over Nieuwegeiners die noodgedwongen naar de voedselbank in IJsselstein moeten..

Maart is de maand waarin jeugd/jongerenzaken aan de orde komen. Het voornemen van ChristenUnie minister Rouvoet om in veel plaatsen een centrum voor jeugd en gezin op te richten wordt door het college hier vooral opgevat als het logistiek huisvesten van diverse instanties onder één dak, voor de vorm voorzien van  een extra managementlaag. Ook wordt die maand duidelijk dat de collegepartijen er niets voor voelen op korte termijn  een popodium te realiseren. Geen geld hè.

In April komen de problemen m.b.t. de regiotaxi en de Pauwbedrijven in IJsselstein in de publiciteit.  Burgemeester Vos schroeft feestelijk de eerste paal in de grond voor het zoveelste stadhuis. Dat soort zaken kun je aan hem wel toevertrouwen, zo zal verderop blijken.

Mei staat vooral in het teken van de naderende verkiezingen voor het z.g. Europese parlement. In het Veerhuis pleit SP senator Arjen Vliegenthart voor ??minder Brussel?. Ook is er een fraaie bijlage bij de Molenkruier ingevouwen, het blijkt  slechts een platte ?? maar niet goedkope - propagandafolder van de gemeente te zijn.

De eerste zomer maand ?? Juni ?? levert een feestelijke heropening van bouwspeeltuin Bouwgein op; er worden kritische vragen gesteld over de bouwplannen voor de Utrechtse  Rijnenburgpolder en over de al jaren durende soap rond de Nedereindse Plas. Ook deze maand wordt het onderzoeksrapport naar de misstanden bij de Pauwbedrijven aan het college van B&W aangeboden. Of ze er iets mee doet is nog maar de vraag.

Juli: Nieuwegein Bruist en ook de SP bubbelt heel even gezellig mee. De burgervader doet weer van zich spreken door met bezoekers het record fietsbelbellen te verbreken ?? voorwaar een prestatie van formaat, zijn tweede van dit  jaar.

 In Augustus beginnen de actie??s voor 65 blijft 65 - in Nieuwegein weten we als de SP in korte tijd tijdens de braderie Jutphaas zeer veel steunbetuigingen op te halen.

In de eerste herfstmaand ?? September ?? toont het college weer haar ware gezicht met de weigering om speciaal beleid voor jongeren met zware ?? complexe ?? problematiek mogelijk te maken. Geen geld, de binnenstad, weet u nog?. Wel blijken er deze maand tientallen miljoenen beschikbaar te zijn voor een enorm nieuw te bouwen theater.

Oktober: de gemeente organiseert de lokale dag van de democratie -  bij het gemeentehuis, dus ver weg op dat industrieterrein. Tot overmaat van ramp waren de weersomstandigheden die dag verre van ideaal. Toeval ?? of een teken aan de wand?

De 11e maand alweer ?? November ?? met een schrijnend verhaal over een inwoner die vermalen dreigt te worden door bureaucratische ambtelijke molenstenen. Een maand waarin het college de SP voorstellen voor een socialer en menselijker beleid in de prullenbak kiepert. Geen geld namelijk (dat verhaal kennen we nu wel). Big Daddys wordt gekraakt, op een door de krakers georganiseerde informatieavond  schitteren collegepartijen natuurlijk door afwezigheid.

En daarmee zijn we aangekomen bij de maand waarmee dit artikel begon: December. De SP stelt haar verkiezingsprogramma én de kandidatenlijst vast en is klaar om te beginnen met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen 2010. Het jaar zo overziend kan er maar één conclusie volgen: het wordt tijd.

 Emile Grivel

U bent hier