h

Bijna oliebollenrellen in Galecop!

14 december 2009

Bijna oliebollenrellen in Galecop!

Het was even wennen, maar nu eens geen actie in rode SP kleren maar op straat voor het Wijkoverleg Galecop waar ik al een aantal jaren lid van ben. Om het Wijkoverleg wat meer bekendheid te geven moeten we toch echt de straat op. We hadden gratis oliebollen en natuurlijk gelijk een praatje en een flyer over ons eigen Wijkoverleg. Even wennen voor de meeste deelnemers van ons Wijkoverleg, maar het ging hartstikke goed en we hadden genoeg vrijwilligers om daar toch vier uur te kunnen staan. Het is altijd leuk om zoiets te organiseren en normaal is het zo gebeurd.

Oliebollen

Eén iemand regelt de oliebollen, een ander de flyers, en verder even kijken wat nog meer moet gebeuren. Een persbericht, de winkeliersvereniging informeren en misschien toch maar even informeren naar een eventuele vergunning bij de gemeente. Twee weken van tevoren gebeld of het nodig was om een vergunning aan te vragen. Leek mij niet nodig omdat het College toch heel erg vóór de wijknetwerken is en dan moet je toch blij zijn dat een Wijknetwerk juist doet wat je eigenlijk wil, proberen een vertegenwoordiging te worden van de bewoners in een wijk.

Maar niets is minder waar. Ik was net op tijd, want een vergunning moet twee weken van tevoren aangevraagd worden. Ik moest precies melden waar we gingen staan en wat onze bedoeling was. Hoe groot onze kraam was etc. etc. Betreffende ambtenaar dacht dat het alleen melden wel genoeg was maar zou het na gaan vragen. Na een brief op de mat van 4 vellen over de melding, kreeg ik toch nog een telefoontje van betreffende ambtenaar dat er toch een standplaatsvergunning verleend moet worden ad. 39,60 euro volgens de APV. De ambtenaar had nog wel de suggestie om dit van het wijkbudget te betalen. Zo krijgt de gemeente dus zijn eigen geld weer terug, dat is pas rondpompen van belastinggeld. Er zou een plattegrond naar mij gestuurd worden waarop ik precies kon aangeven waar ons behangtafeltje (want daar gaat het om) komt te staan. De plattegrond was een luchtfoto met ergens vaag het overdekte winkelcentrum.

Oliebollen (1)

Maar ik begrijp nu wel waarom het zo moet! De gemeente Nieuwegein  wil geen enkel risico  lopen om net zo in het nieuws te komen als Hoek van Holland met zijn strandrellen. Nieuwegein zit niet te wachten op oliebollenrellen en kan dus op deze manier alvast een ME busje op een geschikte plaats neerzetten om eventuele relschoppers direct in de kraag te grijpen zodra dit evenement in Galecop uit de hand dreigt te lopen. Mooi preventief beleid! Ik heb de 4 bladzijdes tellende vergunning die net op tijd binnen was  niet hoeven laten zien.

Gelukkig zit ik bij de goede partij want wat lees ik in het SP verkiezingsprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen als voorstel bij Hoofdstuk 15 Financiën: ??Bezuinigen op het ambtenarenapparaat, taakstelling van 10 procent op basis van natuurlijk verloop. Er zijn te veel beleidsmakers die te veel papier produceren. De ambtenarij moet de stad in om de ideeën bij de mensen weg te halen. Dit scheelt tijd, geld en
versnelt de besluitvorming?. Helemaal mee eens dus. Gelukkig is het evenement in Galecop rustig verlopen.

Annie Inekçi
Bestuurslid SP Nieuwegein
Deelnemer wijkoverleg Galecop

U bent hier